Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Влада Србије данас уплатила 5,5 милиона евра које је предсједник Србије Александар Вучић обећао као помоћ општинама у Српској и Федерацији БиХ у којима претежно живе Срби.

Одговарајући на питање посланика СНСД-а у Народној скупштини Српске Душице Шолаје о издвајању средства Србије за реконструкцију моста Краља Александра Првог Карађорђевића у Зворнику, Цвијановићева је навела да је одлука Владе Србије да дио овог износа буде усмјерен за реконструкцију старог моста у том граду.

– Након успјешног састанка у Београду којем је присуствовао и предсједник Српске Милорад Додик са предсједником Србије Александром Вучићем и премијером Аном Брнабић, те министрима, саопштено је да ће 5,5 милиона евра ићи као подршка конкретним пројектима у Српској, те да ће око милион евра од тог новца бити издвојено за четири општине у ФБиХ гдје је највише српских повратника који живе у тешким условима – прецизирала је Цвијановићева.

Она је нагласила да је реконструкција моста између Зворника и Малог Зворника један од прихваћених пројеката који је изутетно важан.

– Сјећам се да су и раније народни посланици делегирали важност овог питања, односно почетка реконструкције моста – навела је Цвијановићева и захвалила институцијама Србије за експедитивност.

Она је појаснила да постоји опредијељеност да се одмах започне реализација пројекта и да буду урађене све потребне предрадње.

Цвијановићева је прецизирала да ће из средстава Србије бити финансирана изградња вртића, те ђачко-студентски дом у Власеници, док ће у Федерацији приоритет имати саобраћајно-комунална инфраструктура.

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је 2. септембра у Београду да ће Србија помоћи са око 5,5 милиона евра општине у Републици Српској и ФБиХ у којима претежно живе Срби.

На састанку државног руководства Србије са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком и премијерком Жељком Цвијановић, Вучић је рекао да је то веома важно за грађане Српске и Србије.

Потребна реформа Института за нестала лица БиХ

Предсједница Владе Српске рекла је данас да је неопходна темељна реформа Института за нестала лица БиХ.

– Да би овај институт функционисао како треба, потребна је темељна реформа и то не само са аспекта његових суоснивача Савјета министара и Међународне комисије за нестала лица, већ у томе улогу треба да имају институције Српске – рекла је Цвијановићева у Народној скупштини одговарајући на посланичка питања.

Цвијановићева је истакла да је потребно да институције Републике Српске утичу на избор кадра у управљачким структурама Института.

– У раду овог института постоји пристрасност, недостатак објективности, а то најбоље показују бројке да је више од 5.500 лица бошњачке националности идентификовано, а само 315 лица српске националности – рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да су смањена средства за ексхумације, јер у свему томе сада главну улогу има Тужилаштво БиХ.

– Тај процес је потпуно изузет од утицаја институција Републике Српске и то је неприхватљиво – закључила је Цвијановићева.

Могуће проширење пројекта енергетске ефикасности

Премијерка Српске је изјавила да постоје реалне шансе да Српска прошири Пројекат енергетске ефикасности са Свјетском банком.

– На прошлом састанку са представницима Свјетске банке у Бањалуци речено нам је да су они активно укључени у то да њихов Борд директора одобри проширење аранжмана – рекла је Цвијановићева, одговарајући на посланичка питања.

Цвијановићева је подсјетила да је по овом пројекту, који се спроводи од јула 2015. до јула 2018. године, већ повучено око 13 милиона долара

– Када буду донесене одговарајуће одлуке о проширењу овог пројекта, одмах ће бити обезбијеђена средства како не би правили паузу – навела је Цвијановићева.

Она је рекла да у Републици Српској постоји велики интерес за овај пројекат, поготово за локалне заједнице.

Цвијановићева је навела да је садашњим пројектом обухваћено око 30 локалних заједница, те школски и здравствени објекти, као и да су енергетске уштеде по том основу до 50 одсто.

Ostavi poruku