Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Vlada Srbije danas uplatila 5,5 miliona evra koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao kao pomoć opštinama u Srpskoj i Federaciji BiH u kojima pretežno žive Srbi.

Odgovarajući na pitanje poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske Dušice Šolaje o izdvajanju sredstva Srbije za rekonstrukciju mosta Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u Zvorniku, Cvijanovićeva je navela da je odluka Vlade Srbije da dio ovog iznosa bude usmjeren za rekonstrukciju starog mosta u tom gradu.

– Nakon uspješnog sastanka u Beogradu kojem je prisustvovao i predsjednik Srpske Milorad Dodik sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Anom Brnabić, te ministrima, saopšteno je da će 5,5 miliona evra ići kao podrška konkretnim projektima u Srpskoj, te da će oko milion evra od tog novca biti izdvojeno za četiri opštine u FBiH gdje je najviše srpskih povratnika koji žive u teškim uslovima – precizirala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je rekonstrukcija mosta između Zvornika i Malog Zvornika jedan od prihvaćenih projekata koji je izutetno važan.

– Sjećam se da su i ranije narodni poslanici delegirali važnost ovog pitanja, odnosno početka rekonstrukcije mosta – navela je Cvijanovićeva i zahvalila institucijama Srbije za ekspeditivnost.

Ona je pojasnila da postoji opredijeljenost da se odmah započne realizacija projekta i da budu urađene sve potrebne predradnje.

Cvijanovićeva je precizirala da će iz sredstava Srbije biti finansirana izgradnja vrtića, te đačko-studentski dom u Vlasenici, dok će u Federaciji prioritet imati saobraćajno-komunalna infrastruktura.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je 2. septembra u Beogradu da će Srbija pomoći sa oko 5,5 miliona evra opštine u Republici Srpskoj i FBiH u kojima pretežno žive Srbi.

Na sastanku državnog rukovodstva Srbije sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerkom Željkom Cvijanović, Vučić je rekao da je to veoma važno za građane Srpske i Srbije.

Potrebna reforma Instituta za nestala lica BiH

Predsjednica Vlade Srpske rekla je danas da je neophodna temeljna reforma Instituta za nestala lica BiH.

– Da bi ovaj institut funkcionisao kako treba, potrebna je temeljna reforma i to ne samo sa aspekta njegovih suosnivača Savjeta ministara i Međunarodne komisije za nestala lica, već u tome ulogu treba da imaju institucije Srpske – rekla je Cvijanovićeva u Narodnoj skupštini odgovarajući na poslanička pitanja.

Cvijanovićeva je istakla da je potrebno da institucije Republike Srpske utiču na izbor kadra u upravljačkim strukturama Instituta.

– U radu ovog instituta postoji pristrasnost, nedostatak objektivnosti, a to najbolje pokazuju brojke da je više od 5.500 lica bošnjačke nacionalnosti identifikovano, a samo 315 lica srpske nacionalnosti – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da su smanjena sredstva za ekshumacije, jer u svemu tome sada glavnu ulogu ima Tužilaštvo BiH.

– Taj proces je potpuno izuzet od uticaja institucija Republike Srpske i to je neprihvatljivo – zaključila je Cvijanovićeva.

Moguće proširenje projekta energetske efikasnosti

Premijerka Srpske je izjavila da postoje realne šanse da Srpska proširi Projekat energetske efikasnosti sa Svjetskom bankom.

– Na prošlom sastanku sa predstavnicima Svjetske banke u Banjaluci rečeno nam je da su oni aktivno uključeni u to da njihov Bord direktora odobri proširenje aranžmana – rekla je Cvijanovićeva, odgovarajući na poslanička pitanja.

Cvijanovićeva je podsjetila da je po ovom projektu, koji se sprovodi od jula 2015. do jula 2018. godine, već povučeno oko 13 miliona dolara

– Kada budu donesene odgovarajuće odluke o proširenju ovog projekta, odmah će biti obezbijeđena sredstva kako ne bi pravili pauzu – navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da u Republici Srpskoj postoji veliki interes za ovaj projekat, pogotovo za lokalne zajednice.

Cvijanovićeva je navela da je sadašnjim projektom obuhvaćeno oko 30 lokalnih zajednica, te školski i zdravstveni objekti, kao i da su energetske uštede po tom osnovu do 50 odsto.

Ostavi poruku