Суд БиХ ослободио је седморицу оптужених за ратни злочин над српским цивилима на подручју Кладња почињен од маја 1992. до јула 1993. године.

Ослобођени су Сафет Мујчиновић, Селман Буснов, Нусрет Мухић, Зијад Хамзић, Рамиз Халиловић, Неџад Хоџић и Осман Гогић. На ову пресуду постоји могућност жалбе. Вијеће је донијело одлуку да се оптуженима укидају мјере забране путовања.

Како је наведено у оптужници, Мујчиновић је био командир Станице полиције у Ступарима, Буснов начелник Станице јавне безбједности у Кладњу, Хамзић командир чете Територијалне одбране Ступари, а касније и командант батаљона Територијалне одбране Ступари, док је Халиловић био активни полицајац и командир Одјељења Војне полиције у Ступарима.

Оптужница их терети да су од маја 1992. године до друге половине јула 1993. године учествовали у затварању српских цивила, нечовјечном поступању према њима, премлаћивању и наношењу тешких тјелесних повреда, одузимању права на правично суђење, ускраћивању љекарске помоћи болеснима и другим нечовјечним дјелима и различитим облицима злостављања цивилног становништва у мјесту Ступари.

Предсједавајућа Судског вијећа Весна Јесенковић рекла је да Тужилаштво БиХ није успјело доказати кривицу оптужених за затварање и нечовјечно поступање према цивилном становништву српске националности.

Ostavi poruku