U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli, optuženima za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića 1992. godine na području Zvornika.

Tužilaštvo tereti drugooptuženu Veselijevu da je kao pripadnica Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine u naselju Bajrići-Novo Selo, na području Kamenice, opština Zvornik, ubila dvanaestogodišnjeg dječaka srpske nacionalnosti.

Obrazlažući optužnicu na ročištu održanom 21. avgusta, tužilac Miroslav Janjić naveo je da je Veselijeva na najsvirepiji način ubila Stojanovića, tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla s leđa i zaklala ga nožem.

Prema njegovim riječima, optuženi Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao je da je njegova podređena počinila ovo krivično djelo, ali nije preduzeo neophodne mjere da bude kažnjena.

Janjić je tada najavio da će Tužilaštvo dokazati da svirepo ubistvo dječaka Slobodana predstavlja teško kršenje međunarodnog krivičnog prava i Ženevske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, pogotovo što je riječ o maloljetnom djetetu.

Tokom saslušanja prvog svjedoka Đevada Hodića, Janjić je nastojao da dokaže da svjedok ne govori onako kako je dao ranije iskaze istražiocima Agencije za istrage i zaštitu ili u Tužilaštvu, nego da daje kontradiktorne izjave ili da se, jednostavno, ne sjeća mnogih stvari.

Hodić je potvrdio da je sa „grupom dobrovoljaca“ u aprilu 1992. godine sa područja Zvornika otišao u Našice, u Hrvatsku, na obuku, ali nije otkrivao detalje o kakvoj je obuci riječ, niti o organizatorima tog kampa. Rekao je da je na obuci bila i Veselijeva u maskirnoj uniformi i sa naoružanjem koje su dobili i ostali članovi grupe.

Svjedok je, uprkos ranijim iskazima, rekao da prvooptuženi Halilović, zvani Kibe, nije bio vođa te grupe nego „logističar“, ali je potom potvrdio da je oružje i uniformu dobio upravo od njega.

Hodić je dodao da je na obuci u Hrvatskoj bio da bi on i njegovi saborci „prešli na slobodnu teritoriju i da brane državu“. On je u sudnici prepoznao prvooptuženog Halilovića, ali ne i drugooptuženu Veselijevu.

Rekao je da je u Novom Selu i Kamenici viđao dječaka, ali da mu se više ne sjeća imena.

Hodić je priznao da je dječaka jednom prilikom vidio u kući u Novom Selu crvenog u licu kako go do pojasa, sa modricama i ogrebotinama na grudima i stomaku, stoji pred Kibetom, nekom ženom, možda i Veselijevom, te i izvjesnim Gumenim, Zengom i drugim uniformisanim licima.

Prema njegovim riječima, od saboraca je čuo razne priče, među kojima je i da je dječak špijun srpske strane i da ga zato saslušavaju, a jednom ga je vidio u pratnji dvojice maskiranih vojnika. On kaže da je o dječakovoj smrti čuo najstrašnije priče i da nije bio očevidac tog gnusnog ubistva.

„Pričalo se da mu je Elfeta pucala iz pištolja u glavu“, rekao je Hodić.

Početak današnjeg ročišta, kojem bi trebalo da pristupe jedan svjedok i sudski vještak medicinske struke patolog Zoran Stanković, zakazan je za 13.00 časova.

Ostavi poruku