У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење Сакибу Халиловићу и Елфети Весели, оптуженима за свирепо убиство дванаестогодишњег Слободана Стојановића 1992. године на подручју Зворника.

Тужилаштво терети другооптужену Веселијеву да је као припадница Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, у другој половини јула или првој половини августа 1992. године у насељу Бајрићи-Ново Село, на подручју Каменице, општина Зворник, убила дванаестогодишњег дјечака српске националности.

Образлажући оптужницу на рочишту одржаном 21. августа, тужилац Мирослав Јањић навео је да је Веселијева на најсвирепији начин убила Стојановића, тако што му је, док је био на бициклу, пришла с леђа и заклала га ножем.

Према његовим ријечима, оптужени Халиловић, који је био командант Диверзантског вода, знао је да је његова подређена починила ово кривично дјело, али није предузео неопходне мјере да буде кажњена.

Јањић је тада најавио да ће Тужилаштво доказати да свирепо убиство дјечака Слободана представља тешко кршење међународног кривичног права и Женевске конвенције о људским правима и слободама, поготово што је ријеч о малољетном дјетету.

Током саслушања првог свједока Ђевада Ходића, Јањић је настојао да докаже да свједок не говори онако како је дао раније исказе истражиоцима Агенције за истраге и заштиту или у Тужилаштву, него да даје контрадикторне изјаве или да се, једноставно, не сјећа многих ствари.

Ходић је потврдио да је са „групом добровољаца“ у априлу 1992. године са подручја Зворника отишао у Нашице, у Хрватску, на обуку, али није откривао детаље о каквој је обуци ријеч, нити о организаторима тог кампа. Рекао је да је на обуци била и Веселијева у маскирној униформи и са наоружањем које су добили и остали чланови групе.

Свједок је, упркос ранијим исказима, рекао да првооптужени Халиловић, звани Кибе, није био вођа те групе него „логистичар“, али је потом потврдио да је оружје и униформу добио управо од њега.

Ходић је додао да је на обуци у Хрватској био да би он и његови саборци „прешли на слободну територију и да бране државу“. Он је у судници препознао првооптуженог Халиловића, али не и другооптужену Веселијеву.

Рекао је да је у Новом Селу и Каменици виђао дјечака, али да му се више не сјећа имена.

Ходић је признао да је дјечака једном приликом видио у кући у Новом Селу црвеног у лицу како го до појаса, са модрицама и огреботинама на грудима и стомаку, стоји пред Кибетом, неком женом, можда и Веселијевом, те и извјесним Гуменим, Зенгом и другим униформисаним лицима.

Према његовим ријечима, од сабораца је чуо разне приче, међу којима је и да је дјечак шпијун српске стране и да га зато саслушавају, а једном га је видио у пратњи двојице маскираних војника. Он каже да је о дјечаковој смрти чуо најстрашније приче и да није био очевидац тог гнусног убиства.

„Причало се да му је Елфета пуцала из пиштоља у главу“, рекао је Ходић.

Почетак данашњег рочишта, којем би требало да приступе један свједок и судски вјештак медицинске струке патолог Зоран Станковић, заказан је за 13.00 часова.

Ostavi poruku