Samo posebni imaju tu sreću da budu upoređeni sa Stivenom Hokingom ili Albertom Ajnštajnom. Među takvim rijetkim osobama našla se Sabrina Gonzales Pasterski.

Dvadesettrogodišnja djevojka je do sada postigla više nego što većina želi tokom cijelog svog života. Kada je imala svega 14 godina, konstruisala je sopstveni avion sa jednim motorom – sama.

Zatim je preletjela jezero Mičigen i time postala najmađa osoba koja je ikada upravljala svojim avionom.

Cio poduhvat trajao je dvije godine, a ona je svoje iskustvo podijelila na Jutjubu.

Diplomirala je na Akademiji za nauku i matematiku u Ilinoisu 2010. godine i upisala se na prestižni Institut za tehnologiju u Masačusetsu.

Prvobitno je čekala da bude primljena, ali kada su profesori Alen Hagerti i Erl Murman vidjeli njen video nisu imali sumnje.

„Ostali smo zapanjeni kada smo odgledali snimak. Njen potencijal je izvan svih granica“, ističe Hagerti.

Nakon tri godine na Institutu ona je već postigla najviše ocjene. Trenutno radi na doktoratu na Harvardu. Njena zainteresovanost za avione preusmjerena je na fiziku. Riješena je da ispita crne rupe i kako gravitacija utiče na prostor i vrijeme, zbog čega je mnogi povezuju sa Hokingom i Ajnštajnom, piše Indy100.

Naročito želi da se posveti proučavanju kvantne gravitacije, gdje će pokušati da objasni fenomen gravitacije u kontekstu kvantne mehanike. Ako se njeno istraživanje pokaže uspješnim, otkrića u toj oblasti znatno bi promijenila način na koji razumijemo svemir.

„Budite optimisti u svojim željama. Dok smo mali, govorimo mnogo stvari koje bismo želeli kada odrastemo. Smatram da je jako bitno ne izgubiti te snove iz vida“, rekla je u jednom intervjuu.

Pasterski je privukla i pažnju najvećih umova NASA-e. Takođe, osnivač Amazona Džef Bezos joj je obećao posao kad god bude spremna i voljna.

Sav svoj rad ova djevojka objavljuje na sajtu Physics Girl.

1 KOMENTAR

Ostavi poruku