Хеликоптер Хеликоптерског сервиса Републике Српске и данас је ангажован на подручју Требиња, на локацијама захваћеним пожаром.

„У раним јутарњим часовима извршили су задатке смјене ватрогасаца на коти Мотике, у рејону села Жаково на надморској висини 1.000 метара. Том приликом превезли су 15 ватрогасаца са ватрогасним апаратима за гашање пожара – брентачама“, саопштено је из Хеликоптерског сервиса Српске.

Посада хеликоптера и јуче је успјешно извршила транспорт ватрогасаца на критичне локације, а хеликоптер је коришћен и за осматрање пожаришта и координисање активности ватрогасаца на земљи.

Хеликоптер Хеликоптерског сервиса Српске наставља са подршком Цивилној заштити на угроженим подручјима до смиривања ситуације.

У Републици Српској траје борба са пожарима, а ватрогасци, цивилна заштита, радници шумарства, припадници Оружаних снага и грађани воде дугу и исцрпљујућу успјешну битку, саопштено је из Управе цивилне заштите Републике Српске.

На подручју Херцеговине јутрос је најтежа ситуација у општини Билећа, гдје је активно девет пожара, а током ноћи успјешно су одбрањене куће у селима Засада и Хоџићи, потврђено је Срни у Регионалном центру Цивилне заштите у Билећи.

Активни су пожари и у рејону села Звијерина, Шобадине, Риоца, Тренслава, Коравница, те на планини Видуша, гдје се ватра шири у два крака – према Видушком пољу и Буковом врху, али куће нису угрожене.

И у осталим општинама Херцеговине, осим у Берковићима, активно је по неколико пожара, али јутрос не пријете насељеним мјестима.

Командир Ватрогасне јединице Требиње Трипо Ћук каже да је на пожариштима стање знатно стабилније.

Он каже да су синоћ и јутрос извршили „десант“ – спуштање из хеликоптера Хеликоптерског сервиса Републике Српске једног броја ватрогасаца на коту Мотка, највиши врх планине Бјеласице, гдје је због неприступачности терена могуће доћи само на тај начин.

У Љубињу је активан пожар на планини Илија, али се не гаси, јер гори на неприступачном терену.

На подручју општине Невесиње локализован је пожар у рејону Горња Трусина, док је у мјесту Ковачица локализован.

У Гацку су активна три пожара, и то на планини Бабе, гдје гори квалитетна шума, на подручју Мрђеновића ватра је под контролом, а екипе су на терену и на Степену у рејону Камено брдо.

Ostavi poruku