Helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske i danas je angažovan na području Trebinja, na lokacijama zahvaćenim požarom.

„U ranim jutarnjim časovima izvršili su zadatke smjene vatrogasaca na koti Motike, u rejonu sela Žakovo na nadmorskoj visini 1.000 metara. Tom prilikom prevezli su 15 vatrogasaca sa vatrogasnim aparatima za gašanje požara – brentačama“, saopšteno je iz Helikopterskog servisa Srpske.

Posada helikoptera i juče je uspješno izvršila transport vatrogasaca na kritične lokacije, a helikopter je korišćen i za osmatranje požarišta i koordinisanje aktivnosti vatrogasaca na zemlji.

Helikopter Helikopterskog servisa Srpske nastavlja sa podrškom Civilnoj zaštiti na ugroženim područjima do smirivanja situacije.

Republici Srpskoj traje borba sa požarima, a vatrogasci, civilna zaštita, radnici šumarstva, pripadnici Oružanih snaga i građani vode dugu i iscrpljujuću uspješnu bitku, saopšteno je iz Uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Na području Hercegovine jutros je najteža situacija u opštini Bileća, gdje je aktivno devet požara, a tokom noći uspješno su odbranjene kuće u selima Zasada i Hodžići, potvrđeno je Srni u Regionalnom centru Civilne zaštite u Bileći.

Aktivni su požari i u rejonu sela Zvijerina, Šobadine, Rioca, Trenslava, Koravnica, te na planini Viduša, gdje se vatra širi u dva kraka – prema Viduškom polju i Bukovom vrhu, ali kuće nisu ugrožene.

I u ostalim opštinama Hercegovine, osim u Berkovićima, aktivno je po nekoliko požara, ali jutros ne prijete naseljenim mjestima.

Komandir Vatrogasne jedinice Trebinje Tripo Ćuk kaže da je na požarištima stanje znatno stabilnije.

On kaže da su sinoć i jutros izvršili „desant“ – spuštanje iz helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske jednog broja vatrogasaca na kotu Motka, najviši vrh planine Bjelasice, gdje je zbog nepristupačnosti terena moguće doći samo na taj način.

U Ljubinju je aktivan požar na planini Ilija, ali se ne gasi, jer gori na nepristupačnom terenu.

Na području opštine Nevesinje lokalizovan je požar u rejonu Gornja Trusina, dok je u mjestu Kovačica lokalizovan.

U Gacku su aktivna tri požara, i to na planini Babe, gdje gori kvalitetna šuma, na području Mrđenovića vatra je pod kontrolom, a ekipe su na terenu i na Stepenu u rejonu Kameno brdo.

Ostavi poruku