Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio da nikad veća koncentracija loših odluka za Srpsku nije bila na nivou BiH kao u posljednje dvije-tri godine, te istakao da srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ćuti i na odluku Ustavnog suda o Velikom Žepu kao što uvijek ćuti.

„Ivanić uvijek ćuti. Kada treba nešto da uradi on ćuti ili ga nema, ili glumi naknadnu pamet“, rekao je Dodik Srni.

Predsjednik Srpske naglašava da se na nivou BiH stalno donose loše odluke, na štetu Srpske, a predstavnici Srba podviju rep, i kada im kažete da ništa ne čine, još se i ljute.

On kaže da Ivanić želi da naglasi priču kako je vod Oružanih snaga izašao 9. januara, na Dan Republike, iako je taj vod izlazio stalno, i prije Ivanića, a izlaziće i poslije njega.

„Nije to Ivanićev unikatni uspjeh“, navodi Dodik i ističe da je Ivanić sklon da se time hvali i da danima o tome priča kao vrhunskom dostignuću nečega što se samo po sebi dešava.

Dodik naglašava da bi Ivanić danas trebalo, u najmanju ruku, na bilo kakvu odluku Predsjedništva u vezi sa MAP-om i NATO-om, da istakne vitalni nacionalni interes i da to pitanje vrati u Narodnu skupštinu Republike Srpske, ali on „nema kuraži za to“.

„Ivanić ima svoje politike podvaljivanja srpskom narodu nekog mirotvorstva ili politike koja njemu pravi komoditet i čini ga konformnim. On ništa neće učiniti da se to pitanje riješi“, navodi Dodik.

Dodik naglašava da ne postoji odluka o tome da je BiH članica u procesu MAP-a nego da postoji uslovna odluka. I ne postoji odluka o ulasku u NATO, ta odluka se mora donijeti kasnije, izričit je Dodik.

Prema tome, kaže Dodik, stalno skrivanje iza priča da je neko drugi nešto uradio govori o tome kakve su kukavice danas na političkoj sceni u ime Srba na nivou BiH i pokušavaju da odlučuju u njihovo ime.

„Traži se da se o tome odlučuje, a ne da se to stalno kreira u principu – neko je drugi, ja to nisam, šta ja mogu, ja moram. Pa, ne morate ništa ako nećete, ali ako hoćete, onda možete sve. Najlakše je biti podanik kao što su oni“, naglašava Dodik.

On navodi da u Republici Srpskoj svako zna da je sud u BiH konstruisan da bi bio protiv Srpske, i kada Ivanić kaže da čeka odluku tog suda onda urušava kompletnu politiku koja je išla za tim da drži stabilnom poziciju Srpske.

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Republike Srpske podnesenu protiv presuda Suda BiH, kojima je naloženo da vojni objekat „Veliki Žep“ na Han Pijesku bude uknjižen na BiH.

Presudama Suda BiH, koje su donesene 2015. i 2016. godine Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove obavezana je da uknjiži na BiH objekat i zemljište površine 11.474 metra kvadratna na Han Pijesku, te da nad njima budu izbrisana sva prava Republike Srpske.

U Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Srni je rečeno da nema uslova za sprovođenje presude Suda BiH o upisu imovine u Han Pijesku.

„Evropa propustila niz prilika da spriječi radikalizam“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc u pravu kada kaže da je zabrađivanje žena u BiH i zemljama Balkana zabrinjavajuća pojava, naglasivši da je Evropa u prošlosti propustila niz prilika da spriječi mogućnost takve radikalizacije.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu Kurca da se „u Sarajevu ili Prištini ženama plaća da potpuno zabrađene izlaze na ulicu, kako bi promijenile sliku u gradu“, kao i stav austrijskog MIP-a da zabrinjava povećana pojava potpunog pokrivanja žena u BiH i zemljama Balkana, jer to nije izraz religioznosti već simbol paralelnih društava, Dodik je rekao da u BiH svi znaju da se muslimankama plaća da nose marame.

„Svi znaju da se to plaća. U Sarajevu se tačno zna koliko košta kada nosite jedan dan maramu, tri dana, kada nosite subotom, nedjeljom ili nekim važnim praznikom. Ima žena koje to profesionalno rade, prate ih njihovi službenici, i koje za to primaju 300 KM“, istakao je Dodik.

On je rekao da vjeruje da je ta tvrdnja ministra Kurca utemeljena na spoznajama ozbiljnih službi koje vode o tome računa, jer jedan značajan političar u Evropi sigurno ne bi tako nešto izjavio na bazi spina ili lažne priče.

Predsjednik Srpske je naveo da on nema potrebe da se saglasi sa Ministarstvom inostranih poslova Austrije, niti sa austrijskim šefom diplomatije, jer su oni trebali da se slože ili potvrde ono o čemu su iz Srpske odranije govorili.

„Mi smo ukazivali na to i ranije. Iz tog razloga, neki su u Evropi govorili o nama kao o lošim momcima, a sada, kada je sve to pokucalo na vrata Evrope, onda imamo takve ocjene“, rekao je Dodik.

On je naglasio da će Evropa primijetiti procese samo onda kada njih budu dirali, a sada je očigledno da ih diraju, s obzirom na to da je narastajući terorizam motivisan radikalnim islamom postao noćna mora Evrope.

„Nažalost, Evropa je propustila u prošlosti niz prilika da spriječi mogućnost takve radikalizacije i sada imaju problem“, konstatovao je Dodik.

On je podsjetio na vrijeme kada su mudžahedini odsijecali srpske glave u Vozući, što se pokušavalo prikati kao da Srbi sijeku glave muslimanima.

„Sada se zna da je to bila glava srpskog vojnika, ali nikada nismo dobili reakciju iz Evrope, dok nisu počeli da sijeku glave njihovim novinarima po arapskom svijetu“, istakao je predsjednik Republike, upozorivši da su radikalizacija i terorizam ozbiljni problemi.

On je rekao da možda sada ovakva izjava Kurca djeluje kao zakašnjela satisfakcija za srpski narod, ali u svakom slučaju ovo je još jedna potvrda da su tvrdnje iz Srpske bile istinite i da se činjenice ne mogu sakriti.

Dodik je naveo da nema gotovo nijednog terorističkog akta u Evropi i svijetu u kojem nema neke poveznice sa osobama ili strukturama iz BiH, što predstavlja ozbiljan problem za ljude koji žive ovdje.

On je podsjetio da su se prije nekoliko godina i neki predstavnici srpskog naroda ismijavali kada je pominjao podatke, koje je dobio od važnih struktura, o planu da se u BiH naseli 150.000 Arapa ili više, a sada kada sve višu pišu mediji o arapskim naseljima oko Sarajeva, sramno ćute i vrše funkciju podanika u Sarajevu.

„Ljudi u Srpskoj moraju da znaju da se moramo vratiti politici očuvanja stabilne i čvrste Republike Srpske. Ta politika može biti politika partnerstva u BiH, a nikako podaništva u koju je Savez za promjene uvukao Srbe u BiH“, poručio je predsjednik Republike Srpske u izjavi Srni.

Ostavi poruku