Стојанка Шаровић, супруга министра спољне трговине и економских односа БиХ и функционера СДС-а Мирка Шаровића, те Борисава Гашановић, сестра начелника општине Источни Стари Град и веома утицајног члана исте странке, запослене су у Централној банци БиХ без, односно ван устаљене конкурсне процедуре.

Шаровићева је без конкурса постављена на позицију замјеника главног ревизора банке, а Гашановићева је на основу интерне процедуре дошла на мјесто стручног сарадника за девизне рачуне и трансакције.

Саговорник „Гласа Српске“ близак Централној банци каже да конкурс није ни расписан за позицију на коју је дошла Шаровићева.

– На ту функцију запослио ју је лично гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић. Управни одбор је затим само аминовао Софтићеву одлуку и одобрио именовање Шаровићеве – каже наш саговорник.

За радно мјесто на којем је Гашановићева јавни конкурс је самостално организовала Централна банка, иако је за конкурсне процедуре у институцијама на нивоу БиХ задужена Агенција за државну службу БиХ.

– На тај начин им је лакше намјестити избор по својој вољи, а тиме и сужавају избор стручњака који би могли да конкуришу – каже он и додаје да су обје запослене на основу договора коалиционих партнера СДС-а и СДА, која ведри и облачи главном финансијском институцијом у БиХ.

Шаровићева је брзо напредовала у јавном сектору, од запослења у Скупштини града Источно Сарајево, преко Парламента БиХ до Централне банке. Она је у априлу прошле године именована за руководиоца Сектора за финансије у Заједничкој служби Секретаријата Парламента БиХ. Занимљиво је да је ту одлуку потписао тадашњи предсједавајући Дома народа Парламента БиХ и у то вријеме високи функционер СДС-а Огњен Тадић.

Одговарајући на питање да ли је својим утицајем помогао супрузи при запослењу и да ли ту има непотизма, Шаровић каже да она има своју професионалну каријеру.

– Какав је стручњак и какве су јој карактеристике треба да се види у институцији у којој сада ради. Препоручујем вам да провјерите. То није политичка функција. Можете да питате Централну банку зашто су се опредијелили баш за њу – каже Шаровић и додаје да се његова супруга читав живот бави тим послом.

Шаровић је раније запослио и супругиног брата Бобана Станишића на мјесто возача у Служби за послове са странцима БиХ.

Из Централне банке ни послије осам дана нису стигли одговори на питања о запошљавању Шаровићеве. Одговори нису стигли ни на накнадно упућена питања која су се тицала именовања Гашановићеве, док њен брат није одговарао на телефонске позиве.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сташа Кошарац каже да су ово очити примјери награђивања кадра СДС-а за лојалност лидеру СДА и члану Предсједништва БиХ Бакиру Изетбеговићу.

– Само СДС нема проблеме са СДА и Изетбеговићем, сви остали их имају. У СДС-у народу причају једну причу, да су борци против непотизма и партијског запошљавања, а сасвим друго раде када им се укаже прилика – рекао је Кошарац.

Приватни интереси на првом мјесту

Сташа Кошарац каже да Бакир Изетбеговић јасно говори да му је циљ наставак политике његовог оца, оснивача СДА и писца „Исламске декларације“ Алије Изетбеговића, али да нико из Савеза за промјене на то не реагује.

– Они ћуте, а зна се каква је била политика Алије Изетбеговића и какве је посљедице по српски народ имала. То говори о њиховом односу у којем су помијешали своје приватне интересе са политичком издајом – рекао је Кошарац.

Share0  0  0  0  

Ostavi poruku