Насловна Вијести Број пензионера рапидно расте

Број пензионера рапидно расте

0

Број пензионера у Републици Српској посљедњих девет година порастао је за око 55.000 и ако се овако настави, 2027. године у РС би, према најоптимистичнијим процјенама, могло бити 305.000 пензионера, или око 50.000 више него што их има данас.

Истовремено у том периоду, а судећи према анализи тржишта рада коју су недавно представили послодавци у Републици Српској, број радника, односно осигураника, ће стагнирати, тако да није тешко закључити да ће буџет РС умјесто садашњих 237 милиона КМ морати издвајати далеко више за збрињавање пензионера или ће ипак морати расти стопа доприноса.

Још један од великих проблема с којима се сусреће Република Српска је тај што ће, према пројекцијама стручњака, у наредних десет година око 190.000 људи напустити тржиште рада, а истовремено прилив радника ће бити на нивоу од око 120.000 људи, ако се узме у обзир да су то они који данас имају између девет и 18 година.

Најгоре од свега је што су то поприлично оптимистичне процјене јер ће добар дио, од тих 120.000 младих, у наредним годинима отићи на студије и емигрирати у земље ЕУ.

Према одређеним процјенама које се могу извући из Информације о стању у области ПИО, која је усвојена на посљедњој сједници Народне скупштине РС, и демографских кретања, Република Српска 2027. године могла би имати свега 1.037.000 становника, од чега ће пензионери чинити више од 29 одсто.

Занимљиво је да информације о стању у области ПИО које сваке године дођу пред посланике, уопште не говоре о томе шта нас чека, осим констатације да је систем међугенерацијске солидарности на којем почива садашњи Фонд ПИО „за будуће генерације пензионера недовољан“.

Да би тај систем функционисао на оптималан начин, неопходно је да број осигураника буде најмање три пута већи од броја пензионера, међутим, судећи према пројекцијама, за десетак година имаћемо десетак хиљада пензионера више него радника.

„У стабилним економским системима пораст пензионера од три до пет одсто није страшан, међутим за нас је то јако пуно. Средства за нове кориснике Фонда ПИО мораће се обезбиједити кроз доприносе или из буџета“, рекао је Тихомир Јоксимовић, портпарол Фонда ПИО РС.

Он каже да је најмањи прилив пензионера, и то мање од три хиљаде, био у 2015. години, али да је годину касније, односно у 2016, већ било око 5.500 нових корисника, и то из разлога што је мајкама на основу дјеце закон омогућио да се раније пензионишу.

„То је правило. Чим се по било којем основу људима спусти граница, они то користе и повећа се прилив. По основу дјеце, прошле године око 1.000 мајки је раније отишло у пензију“, рекао је Јоксимовић.

И економисти у Републици Српској се слажу да ће Фонд ПИО бити на великим мукама и да је садашњи принцип финансирања социјалних доприноса неодржив и да будућности у том смислу практично да и нема.

„Доћи ћемо у ситуацију да пензија неће бити ни на нивоу социјалних давања. Све оне људе који данас раде чека тужна ситуација, или да пензија неће бити, или да ће бити веома мало и неће се њима моћи задовољити ни најосновније потребе па чак ни плаћање комуналних услуга, а о лијековима да и не говоримо“, рекао је Зоран Павловић, економски аналитичар.

Он каже да ниво пензија зависи од нивоа пословне активности, те да је жалосно да се пензионерима и пројекцијама нико не бави и не води рачуна о тим стварима. 190.000 људи напустиће тржиште рада у наредних десет година 1.037.000 становника имаће РС 2027. године 29 одсто становништва 2027. биће пензионери

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version