Насловна Вијести Додик: Срби имају право да одлучују о својој судбини

Додик: Срби имају право да одлучују о својој судбини

0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће Београд и Бањалука ускоро формирати тимове стручњака који ће допринијети писању текста заједничке декларације Србије и Српске о дјеловању за опстанак Срба.

У декларацији ће, према ријечима Додика, бити наведени сви важни елементи и активности које треба спровести да би се одржала српска нација, повећао њен државни капацитет и заштитиле све српске заједнице, без обзира гдје се налазиле – у региону и цијелом свијету.

„Имамо суверено право да одлучујемо као народ о својој судбини. Декларацију треба посматрати само на тај начин“, рекао је предсједник Српске за „Вечерње новости“.

Додик је нагласио да овај документ није никаква пријетња никоме, нити великосрпски пројекат.

„Кад год Срби покушају да се заштите, непријатељи нас оптужују за националистичке аспирације. А шта је са њиховим аспирацијама које су биле усмјерене ка томе да истјерају Србе?“, упитао је Додик.

Он је за као примјер навео протјеривање Срба из Хрватске у акцији „Олуја“, као и из Сарајева у којем је било 157.866 Срба по попису из 1991. године, а 2013. године само 1.333, истичући да су Срби истјерани и побијени у многим другим мјестима.

Додик је додао да би документ требало да буде готов на јесен, усвојен у парламентима Србије и Републике Српске, а затим ће га званично представити он и предсједник Србије Александар Вучић.

„Циљ је да на почетку овог вијека имамо документ који може да истрпи вријеме које долази, да остане у власништву генерација Срба ма гдје били, као оријентир за национално и политичко дјеловање“, рекао је Додик.

Он је навео да Срби прошли вијек с правом могу да прогласе страдалничким, што је опомена и обавеза да у наредним деценијама учине све да избјегну нова страдања и да истовремено ојачају национални идентитет и националне државе – Републику Српску и Србију.

Раније је генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић најавио да ће се на декларацији, која ће бити својеврсни национални програм, радити наредних мјесеци.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version