Босну и Херцеговину ће од наредне седмице погодити нови топлотни вал, најјачи овог љета, најавио је Џенан Зулум, метеоролог Федералног хидрометеоролошког завода БиХ.

„Већ од данас можемо очекивати пораст температуре, па ће максималне температуре досезати и 34 степена. Али, већ од наредне седмице имаћемо заиста високе температуре за ове просторе. Кулминацију новог топлог вала можемо очекивати у сриједу када ће температуре, како у сјеверним крајевима наше земље тако и на југу, износити изнад 40 степени, док ће у централним дијеловима бити максимално 37 степени. У овом периоду, према синоптичким сликама, биће сухо вријеме, неће бити падавина“, прецизирао је Зулум.

Напомиње да слиједе и тропске ноћи, у којима температура не пада испод 20 степени.

Да ће температура већ ове седмице постепено расти, а да нас од сљедеће седмице очекује нови тропски талас, када ће бити веома топло, потврђују и метеоролози РХМЗ Републике Српске.

„Већ у понедјељак нас очекује сунчано и вруће вријеме. Највиша дневна температура ваздуха од 32 степени до 39 степени“, наводи Милица Ђорђевић, метеоролог РХМЗ РС.

Биометеоролошке прилике су повољне ове седмице, мада ће током дана температуре порасти и биће мјестимично спарно, стога је пожељно дјелимично смањити активности и не излагати се великим напорима у послијеподневним сатима.

Неопходно је спроводити мјере заштите од врућине и Сунчевог зрачења.

„Температуре ће према крају седмице расти и достизати натпросјечне вриједности, а те високе температуре и недостатак падавина неповољно ће дјеловати на пољопривредне културе и озбиљно угрозити приносе“, наводи Неџад Вољевица из ФХМЗ БиХ.

Иако бх. метеоролози анализе за јесен раде почетком септембра, прогностичари из региона већ сада предвиђају да ће јесен бити топла, с великим бројем готово љетних дана и средњом максималном температуром до 20 степени.

Према Републичком хидрометеоролошком заводу Србије, током јесени можемо очекивати од 19 до 26 љетних дана. Септембар ће бити топлији и мало сувљи, док ће количина падавина бити у границама вишегодишњег просјека.

Ostavi poruku