На основу споразума о реадмисији у БиХ у прошлој години враћено је 1.939 лица, а због тренутне мигрантске кризе у Европи, само из Њемачке постоје најаве за повратак око 4.000 држављана БиХ којима је одбијен захтјев за азил.

Овај податак наводи се у информацији о прихвату и интеграцији држављана БиХ враћених по основу споразума о реадмисији коју је данас је у Сарајеву усвојио Савјет министара БиХ.

Највећи број повратника у Федерацији БиХ /ФБиХ/ регистрован је на подручју Тузле /155/ и Сарајева /79/, док је на подручју Републике Српске највећи број повратака регистрован на подручју Бијељине /39/ и Зворника /30/.

У информацији је истакнута добра сарадња надлежних институција на свим нивоима у овој области и наведено да ће Министарство за људска права и избјеглице БиХ наставити са унапређивањем система координације између свих укључених институција и организација на нивоу БиХ и на нижим нивоима власти.

Министарство за људска права и избјеглице у завршној је фази припреме пројекта „Интегрисани програм подршке за реинтеграцију повратника по основу Споразума о реадмисији“ – фаза три, који ће ојачати способност институција БиХ да одговоре на убрзану динамику прихвата држављана БиХ који се враћају по овом основу, саопштено је из Савјета министара.

Ostavi poruku