SHARE

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић рекла је Срни да је коначно дошло вријеме да се сазна ко може покренути тужбу против Хрватске за почињене злочине на подручју ове општине у протеклом рату.
“Вријеме је да добијемо сазнања да ли то може покренути општина или држава. Tреба нам један заједнички састанак начелника сусједних општина да бисмо усмјерили неке своје сљедеће кораке у смислу тражења помоћи да ли од Народне скупштине, Владе… Tреба и даље да се чује наш глас, а можда ће бити моћнији ако се општине удруже, да добијемо тумачење ко може да покрене тужбу”, истакла је Аничићева.

Она је објаснила да Мркоњић Град годинама тражи покретање питања истраживања ратних злочина.

“Докази се налазе у Tужилаштву БиХ, али се ништа на том питању не ради. Предмет је био у Хагу, па је враћен у Tужилаштво БиХ”, подсјетила је Аничићева.

Она је истакла да је Скупштина општине Мркоњић Град давно донијела одлуку да се против Хрватске покрене тужба за почињену материјалну штету.

“Tужбу нисмо покренули јер смо од правника сазнали да не можемо покренути тужбу за материјалну штету, док неко не буде кривично одговарао за почињене злочине на подручју ове општине”, рекла је Аничићева.

Начелник општине Шипово Милан Ковач, такође, сматра да начелници западнокрајишких општина због агресије Хрватске војске у септембру 1995. године треба да организују састанак с циљем рјешавања питања покретања тужбе против Хрватске.

Само на подручју општине Мркоњић Град у протеклом рату уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета процијењена је на 680 милиона КМ.

У Мркоњић Граду пронађена је масовна гробница из које је ексхумирано 181 тијело жртава, међу којима 81 цивила, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Међу ексхумираним је 10 жена.

Налази патолоза показали су да су сви на звјерски начин мучени и убијани.

У мањим гробницама у овој општини пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске Републике Српске и Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

SHARE

Оставите одговор