SHARE

Бивши командант Трећег батаљона 317. бригаде такозване Армије БиХ и злочинац Ханефија Пријић осуђен је данас на доживотни затвор у Италији због убиства италијанских држављана 29. маја 1993. године на планини Радован код Горњег Вакуфа, потврдио је Пријићев адвокат Алмин Даутбеговић.

Након што је годину дана провео у притвору у Италији, суд у Бреши данас је Пријића осудио на доживотну казну затвора.

Даутбеговић је за телевизију Н1 рекао да ће поднијети жалбу на првостепену пресуду која је објављена данас.

Све вријеме Пријић је негирао да је он наредио убиства тројице Италијана у мају 1993. године.

Пријић је изручен Италији након што је 28. октобра 2015. године ухапшен на аеродрому у Дортмунду по потјерници Италије, а Италији је изручен након што је у притворској јединици у Дортмунду провео скоро 120 дана.

О његовом случају одлучивао је и Суд за људска права у Стазбуру, али жалбе адвоката Алмина Даутбеговића и конзула БиХ у Њемачкој Џевада Шалдића нису уродиле плодом.

Суђено му је због убиства италијанских држављана 29. маја 1993. године на планини Радован код Горњег Вакуфа када су убијени Фабио Морено, Серђо Лана и Гвидо Пулети /Fabio Moreno, Sergio Lana i Guido Puletti/, злочина због којег је већ осуђиван у БиХ.

За овај злочин Пријић је по командној одговорности осуђен на Кантоналном суду у Травнику на 15 година затвора.

Након проведених 13 година и четири мјесеца у Казнено-поправном заводу Зеница, Пријић је пуштен на слободу 6. јуна 2013. године на основу рјешења Комисије за привремени отпуст.

Међутим, Италија никада није повукла потјерницу за Пријићем који је крајем октобра 2015. године прошле године ухапшен у Дортмунду на аеродрому приликом посјете члановима своје породице.

SHARE

Оставите одговор