Bivši komandant Trećeg bataljona 317. brigade takozvane Armije BiH i zločinac Hanefija Prijić osuđen je danas na doživotni zatvor u Italiji zbog ubistva italijanskih državljana 29. maja 1993. godine na planini Radovan kod Gornjeg Vakufa, potvrdio je Prijićev advokat Almin Dautbegović.

Nakon što je godinu dana proveo u pritvoru u Italiji, sud u Breši danas je Prijića osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Dautbegović je za televiziju N1 rekao da će podnijeti žalbu na prvostepenu presudu koja je objavljena danas.

Sve vrijeme Prijić je negirao da je on naredio ubistva trojice Italijana u maju 1993. godine.

Prijić je izručen Italiji nakon što je 28. oktobra 2015. godine uhapšen na aerodromu u Dortmundu po potjernici Italije, a Italiji je izručen nakon što je u pritvorskoj jedinici u Dortmundu proveo skoro 120 dana.

O njegovom slučaju odlučivao je i Sud za ljudska prava u Stazburu, ali žalbe advokata Almina Dautbegovića i konzula BiH u Njemačkoj Dževada Šaldića nisu urodile plodom.

Suđeno mu je zbog ubistva italijanskih državljana 29. maja 1993. godine na planini Radovan kod Gornjeg Vakufa kada su ubijeni Fabio Moreno, Serđo Lana i Gvido Puleti /Fabio Moreno, Sergio Lana i Guido Puletti/, zločina zbog kojeg je već osuđivan u BiH.

Za ovaj zločin Prijić je po komandnoj odgovornosti osuđen na Kantonalnom sudu u Travniku na 15 godina zatvora.

Nakon provedenih 13 godina i četiri mjeseca u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, Prijić je pušten na slobodu 6. juna 2013. godine na osnovu rješenja Komisije za privremeni otpust.

Međutim, Italija nikada nije povukla potjernicu za Prijićem koji je krajem oktobra 2015. godine prošle godine uhapšen u Dortmundu na aerodromu prilikom posjete članovima svoje porodice.

Ostavi poruku