Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održan je antisrpski skup na kojem je zatražen progon lidera Srpskog narodnog vijeća /SNV/ Milorada Pupovca i predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke Vojislava Stanimirovića.Skup, koji su u centru Zagreba organizovale organizacije „Žene u domovinskom ratu“ i „Koordinacija udruženja proisteklih iz domovinskog rata“, protekao je uz napade na račun Srba, njihovih predstavnika i antifašista, objavljeno je na portalu „Novosti“, glasila SNV-a.

Organizatori su u obraćanju opisivali djelovanje „antifašističke JNA i bradatih četnika“ 1991. godine, zaključivši da je te godine Hrvatska „vidjela više hrabrosti nego vijekovima unazad“.

Na skupu je rečeno da za zločine nad Hrvatima „niko nije ni uslovno osuđen“, a da se „umjesto u zatvor išlo u državna tijela“.

„Abolirani četnici su pretvoreni u nacionalnu manjinu koja uživa sva prava i privilegije, dok su veterani diskriminisani. Obnovljene su im kuće, vraćena stanarska prava, regulisane penzije i priznat radni staž iz Krajine, imaju prednost pri zapošljavanju u javnim ustanovama“, naveli su organizatori skupa.

Oni su, između ostalog, optužili Pupovca i Stanimirovića za, kako se navodi, „srbovanje po Srbu i jugoslovenske orgije po Jasenovcu“, te osudili postavljanje ćiriličnih tabli u Vukovaru, braneći one koji su ih uništavali.

Okupljeni su pjevali nacionalističke pjesme, među kojima i one Marka Perkovića Tompsona, koji veliča ustaštvo.

Skupu je prisustvovalo stotinjak ljudi, uglavnom starijih, prenose „Novosti“.

Ostavi poruku