SHARE
БиХ остаје без пасошких књижица од 21. марта! До тада важи споразум са тренутним добављачем, али планирана набавка пасошких књижица неће бити завршена, саопштено је из Агенције за идентификациона документа БиХ.

Рјешење су затражили од Савјета министара БиХ, али још нема одговора када и какво ће оно бити.

Испред шалтера за издавање путних исправа у ЦЈБ Бањалука, данас без гужве. Вијест о немогућности издавања пасоша послије 21.марта, грађани још не схватају озбиљно.

“Да то дође у питање и да се на тај начин уђе у неке недоумице, то је заиста несхватљиво, немогуће! Ја не верујем да ће се то десити, да ће у 21.веку онемогућити некоме да путује. Мислим да ће већ наћи неко рјешење у задњем тренутку, као и увијек што се овдје дешава на нашим просторима, али сама ситуација је онако – фантастична”, говоре грађани.

Агенција за идентификациона документа (ИДДЕЕ-а) је званично признала јавности – издавање пасоша након 21.марта доведено је у питање.

Овај проблем био је тема сједнице Савјета министара БиХ 18.јануара, када је донесен закључак да менаџмент Агенције обнови процедуру расписивања тендера, у складу са препорукама Канцеларије за разматрање жалби, која је оборила претходна два тендера.

“Менаџмент ИДДЕЕ-е је, поступајући по закључку Савјета министара БиХ, у протеклом периоду размотрио све могућности те је закључено да не постоји рјешење које би било у складу с позитивним законским прописима, јер тренутно важећи оквирни споразум, који је закључен 2014. године, не оставља могућност за продужење уговора чиме су институције БиХ стављене у положај зависан о садашњем добављачу”, саопштено је из Агенције за идентификациона документа.

Већ сада је извјесно да се набавка не може окончати до 21.марта ове године, па је хитно потребно пронаћи рјешење како грађанима, након овог датума, не би било ускраћено право на пасош.

Мјесецима је трајала преписка ИДДЕЕ-е и Савјета министара, али и увјеравање јавности да до овога неће доћи.

Из Агенције данас без званичних информација. Чекају Савјет министара, од кога су тражили да Представничком дому БиХ упути измјене закона о јавним набавкама.

И министар цивилних послова увјеравао је раније да ће се наћи рјешење. На позиве се данас није јављао.

Шта ће бити са пасошима, и у бањалучком Центру јавне безбједности без званичних информација.

“Све остало, с обзиром да МУП, ни ЦЈБ нема никакву званичну информацију од ИДДЕЕ-е, да ли ће бити пасошких књижица, сви редовни послови се обављају у складу са законским оквирима”, напомиње Зорана Граховац, руководилац Одсјека за издавање личних докумената ЦЈБ Бањалука.

Према писању медија, чак и кад би данас био расписан нови тендер, пасоша не би било до јесени.

SHARE

Оставите одговор