Nešad Arnaut iz Karakaja kod Zvornika s boravištem u austrijskom gradu Klagenfurtu, kojeg je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko prijavio tužilaštvu u Austriji nakon što ih je „Glas Srpske“ nakon pola godine razotkrio zagrljene na fotografiji na Inckovom imanju, i dalje slobodno šeta i kao član vehabijskog udruženja „Srednja pot“ iz Slovenije promoviše radikalizam.

Arnaut bez skrivanja nosi fašističke simbole i promoviše radikalizam gdje god se pojavi i na društvenim mrežama. „Glas Srpske“ je u martu prošle godine objavio fotografiju na kojoj Arnaut u javnosti nosi fes sa oznakama zloglasne fašističke Handžar divizije. Ta jedinica nacističke Njemačke je kao dio SS-a formirana u Drugom svjetskom ratu od njemačkih oficira i podoficira i regruta muslimana iz BiH i Albanaca sa Kosova i Metohije. Na jednoj fotografiji Arnaut i Incko su pozirali zagrljeni na imanju visokog predstavnika u njegovoj domovini Austriji. Incko je tada potvrdio autentičnost fotografije navodeći da je Arnaut bio radnik firme koju je angažovao na svom imanju, a kada je saznao za detalje iz njegove biografije kazao je da je šokiran i da će se obratiti austrijskom tužilaštvu.

Na pitanje šta je učinio povodom tog slučaja, koji ga je kompromitovao u javnosti, Incko, koji je nedavno Dan RS uporedio sa danom kada je osnovana nacistička Nezavisna država Hrvatska, je „Glasu Srpske“ odgovorio da je podnio prijavu.

– Tužilaštvu u Klagenfurtu sam u vezi s tim slučajem podnio prijavu u pisanoj formi 15. jula 2016. godine. Poslije toga tužilac je sa mnom dva puta kontaktirao tokom prošle godine. Shodno tome, prava adresa za pitanja u vezi s tim sada je austrijsko državno tužilaštvo – kaže Incko.

Pojasnio je, kao i prošli put, da je fotografija s Arnautom nastala prije nekoliko godina tokom građevinskih radova na njegovoj kući u Austriji. Kaže da je tada unajmio prijavljenu austrijsku firmu i da nije imao nikakvog razloga da provjerava ličnu pozadinu radnika te firme.

– U vrijeme kada je fotografija nastala nisam imao nikakvih ličnih informacija o tom radniku. Kada sam vidio i druge fotografije te osobe bio sam zapanjen i veoma uznemiren saznanjem da, u današnje vrijeme, neko može pokazivati fašističke i nacističke simbole i na taj način vrijeđati i nanositi bol cjelokupnom čovječanstvu – kaže Incko.

U austrijskom tužilaštvu u petak nismo uspjeli doći do odgovora na pitanje šta je preduzeto protiv Arnauta i zašto je on na slobodi.

Za to vrijeme Arnaut i dalje sprovodi svoju misiju širenja radikalizma. Na video-snimku novijeg datuma, koji je u posjedu „Glasa Srpske“, vidi se Arnaut u prostoriji punoj pripadnika vehabijskog pokreta u kojoj jedan od njih, obučen u maskirnu uniformu, čita vjersku molitvu.

Sa njegovog „Fejsbuk“ profila jedino su uklonjene fotografije sa Inckom i ona na kojoj nosi fašistička obilježja, ali su uočljivi komentari koji propagiraju radikalizam i stavovi glavnog imama džamije kralja Fahda u Sarajevu Nezima Halilovića Muderisa, koji važi za glavnog ideologa vehabijskog pokreta u BiH. Arnaut na „Fejsbuk“ profil kači i izjave hafiza Dževada Gološa iz Mostara, koji je član Rijaseta Islamske zajednice i uz čije posredovanje je na ratište u Siriju otišao veliki broj mladića iz BiH.

Arnaut nije odgovarao na broj telefona u Klagenfurtu, a na njegovom telefonskom broju u Sloveniji, gdje povremeno radi, rečeno je da to više nije njegov broj.

Imad Elhusin

Među prijateljima Nešada Arnauta na njegovom „Fejsbuk“ profilu je Egipćanin Imad Elhusin, nekadašnji vjerski vođa odreda „El mudžahedin“, koji je tokom rata bio u sastavu Armije RBiH i čiji su pripadnici počinili najmonstruoznije zločine među kojima su i ritualna odsijecanja glava kao što sada čine džihadisti Islamske države.

Prema podacima Federalne uprave policije, njegovo pravo ime je Eslam Faragala, a identitet je promijenio 1994. godine u Eslam Durmo. On je 2001. godine u Egiptu osuđen na deset godina zatvora zbog terorizma, odnosno umiješanosti u ubistvo 58 zapadnih turista u Luksoru 1997. godine. U oktobru te godine oduzeto mu je državljanstvo BiH i deportovan je u Egipat gdje je, nakon izdržanih osam godina zatvora i pada vlasti Hosnija Mubaraka pušten na slobodu. Osim njega, među Arnautovim prijateljima su i brojni pripadnici i simpatizeri vehabijskog pokreta.

1 KOMENTAR

  1. Samo da dodam da je handjar divizija svojim najvecim dijelom 1944 i 1945 presla u sastav partizanske vojske. Cak su i oficirima zadrzani isti cinovi ili su unaprijedjeni. Pa kad se govori o narodno oslobodilackoj vojsci treba se sjetiti i ovih titovih boraca i njima slicnih.

Ostavi poruku