SHARE

У центру Загреба недалеко од Саборне цркве Преображења Господњег данас је одржан проусташки перформанс у организацији такозване хрватске православне цркве и десничарске организације “Пројект Велебит”.
На Цвјетном тргу, пред окупљених десетак грађана, вођа “Пројекта Велебит” Марко Јурич затражио је од државе да региструје такозвану хрватску православну цркву и обезбиједи јој простор за служење литургије.

Он каже да ће се у противном окупљати у центру Загреба док њихов захтјев не буде испуњен, преноси портал “Индекс”.

“Зашто Хрватска занемарује више од 16.000 Хрвата који су се изјаснили као православци? Можда зато што они не пјевају четничке пјесме”, рекао је Јурич, који је недавно добио отказ на загребачкој телевизији због величања усташтва.

Он је критиковао хрватске политичаре што су ћутали док је на божићном пријему Српског народног вијећа у Загребу изасланих премијера Србије Владимир Божовић, како каже, вријеђао Хрватску.

“Tребали су ми рећи губи се тамо у свој четнички брлог у Београд одакле си и дошао”, рекао је Јурич, чија организација позива Хрвате на “самоорганизовање јер се Срби наоружавају”.

Он каже да не морају више сваки дан неком да се правдају да ли су усташе или не.

“Нећемо се више повлачити и задња порука је – крећемо у напад”, поручио је Јурић.

На сајту “Пројекта Велебит” наводи се да је данас одржан “први јавни обред хрватске православне цркве у центру Загребу након 72 године”.

Непризната хрватска православна црква основана је прије неколико година по узору на истоимену цркву коју је 1942. основао усташки режим Анте Павелића.

Десничарска организација “Пројекат Велебит” тражи да такозвана хрватска православна црква обавља вјерске обреде у Саборној цркви Преображења Господњег у центру Загреба, коју су током Другог свјетског рата преотеле усташке власти.

Због неуспјеха политике форсираног покатоличења, Павелић се 1942. године одлучио на оснивање такозване Хрватске православне цркве.

По успостављању Независне Државе Хрватске, законски је забрањена употреба назива “српско-православна вјера”, извршен је прогон православног свештенства и заплијењена је комплетна црквена имовина.

Ustaško okupljanje u centru Zagreba.

Posted by Index Vijesti on Freitag, 6. Januar 2017

SHARE

Оставите одговор