Naslovna Bosna i Hercegovina Ovo su nove cijene cigareta u BiH

Ovo su nove cijene cigareta u BiH

1

Od 1. januara 2017. godine na snazi će biti nove cijene cigareta u Bosni i Hercegovini – potvrđeno je iz Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH.

Proizvođači i distributeri cigareta bili su dužni da do 30. novembra 2016. godine u UIO dostave nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti na snazi od početka 2017. godine, a koje su utvrđene u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2017. godinu, koju je nedavno usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje.

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2016. godinu je definisano da će se od 1. januara 2017. godine, na cigarete plaćati proporcionalna akciza po stopi od 42 odsto maloprodajne cijene cigareta i specifična akciza u iznosu od 67,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,35 KM za pakovanje od 20 komada.

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 2,42 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada. Akciza na duhan za pušenje u 2017. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 odsto minimalne akcize na cigarete u 2016. godini i iznosi 96,80 KM po kilogramu.

Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH s politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji, navode iz UIO BiH.

Poreski obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta i duvana, dužni su popisati zalihe na dan 1. januara 2017. godine i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO do 7. januara 2017. godine.

U obavezi je popisivanje i dostavljanje UIO popisnih listi i za zalihe starih akciznih markica koje još nisu iskorišćene.

Na zatečene zalihe mora se obračunati razlika akcize u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2017. godinu, koja se mora na Jedinstveni račun UIO uplatiti do 17. janura 2017. godine.

1 KOMENTAR

  1. Sve nam je po uzoru na evropsku uniju , sve osim plata i penzija doduse i nezaposlenje nam nije po uzoru na eu… samo derite a narod neka glasa za vas ura za sjecikese…

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version