Неименовани израелски званичник отпужио је данас америчког предсједника Барака Обаму за удруживање са Палестинцима због срамотног потеза против Израела у УН.

Асошијетед прес подсјећа да је нешто раније Бијела кућа објавила да не намјерава да стави вето на резолуцију Савјета безбједности УН којом се осуђује градња насеља на Западној обали и источном дијелу Јерусалима.

„Амерички предсједник и државни секретар Џон Кери су одговорни за овај сраман потез против Израела у УН. Америчка администрација у тајности је са Палестинцима припремала екстремну антиизраелску резолуцију иза леђа Израелу“, рекао је званичник, који није желио да буде именован.

Израелски премијер Бењамин Нетанјаху је нешто раније позвао новоизабраног америчког предсједника Доналда Трампа да помогне у спречавању спорне резолуције.

Аналитичари истичу да се САД противе градњи и проширењу јеврејских насеља на Западној обали, али је раније користила своје право вета да блокира резолуције у којима се осуђује Израел, наводећи да се спорови између јеврејске државе и Палестинаца морају рјешавати преговорима.

Израелски амбасадор у УН Дени Денон позвао је данас САД да буду уз Израел током гласања у Савјету безбједности УН о резолуцији у којој се захтјева окончање градње израелских насеља.

„Позивамо САД да буду уз нас и очекујемо да ће наш дугогодишњи партнер бити уз нас и ставити вето на ову резолуцију“, истакао је Денон, преноси Ројтерс.

Ostavi poruku