PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin odobrio je Srbiji isporuku šest „migova 29“ i kontingent oklopnih vozila – saznaju „Novosti“.
Prema našim informacijama iz državnog vrha, o ovoj temi se iza zatvorenih vrata razgovaralo na nedavnoj sednici mešovitih komiteta za saradnju između dve države, iako su obe strane posle sastanka objavile štura i protokolarna saopštenja.
Ovaj značajan potez lidera iz Kremlja, koji može da dobije i geopolitičku aromu, ne znači da je rusko naoružanje praktično na pragu.
Jer, Rusi su, kako prenose izvori našeg lista, ovim manevrom lopticu prebacili u naše dvorište.
Sada se navodno očekuje i zvaničan odgovor predsednika Tomislava Nikolića i Vlade Srbije, a prepreka za realizaciju posla mogla bi da bude i predviđena cena remonta postojećih letelica.
Naime, Moskva je navodno stavila na sto da je za popravku lovaca, koji su u upotrebi, i prateće opreme neophodno oko 50 miliona dolara.
To je našoj strani bilo skupo, pa je na scenu stupio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je, kako se priča, uspeo da snizi cenu.
Sada je na potezu naša država, koja mora pažljivo da izvaga i ekonomsku računicu, ali i političke posledice koje sa sobom nosi moguća nabavka ruske ratne tehnike.
Posao sa Rusijom bio bi epilog višegodišnjih napora države da, posle tri decenije, temeljno obnovi ratnu avijaciju.
Zastarelo vazduhoplovstvo i sve bliži datum isteka resursa srpskim „migovima“ najveći su problem naših oružanih snaga.

SISTEM „BUK“ PRESKUP Na sastanku mešovite komisije bilo je reči i o nabavci PVO sistema „buk“, ali je procenjeno da naša država trenutno nije u stanju da izdvoji novac za ovu vrstu tehnike. „Buk“ je jedan je od najpopularnijih raketnih sistema za odbranu neba na svetu.
Njegova cena, nezvanično, je oko 60 miliona dolara po jednom divizionu.
Da bi Srbija trebalo da učini maksimum da realizuje ovaj posao smatra nekadašnji komandant Ratnog vazduhoplovstva general Spasoje Smiljanić.
On ističe da je jačanje Ratnog vazduhoplovstva sada jedan od najvažnijih državnih interesa: – Srbija je vojno neutralna država i tako se i ponaša.
Jedan od naših najvažnijih zadataka jeste jačanje oružanih snaga.
Ukoliko su uslovi koje su ponudili Rusi realni, nema razloga da se posao ne zaključi.
Vek upotrebe lovačke avijacije Vojske Srbije ističe 2018. i 2019, što znači da je poslednji čas da počne remont postojećih letelica.
Postoje i najave da će se u budžetu za 2017. godinu prvi put posle više godina naći i novac namenjen Ratnom vazduhoplovstvu.

Ostavi poruku