RODNA kuća dede novog američkog predsednika Donalda Trampa, u nemačkom gradiću Kalštatu – hitno se prodaje! Sadašnji vlasnici „poludeli“ su od pritiska javnosti, kamermana, novinara, dronova koji ih nadleću u pokušaju da snime što više kadrova.
Materijalizovanu uspomenu na Fridriha Trampa, koji je odatle „preko bare“ krenuo davne 1885. godine, vlasnici sada nude opštini.
Na cedulji zalepljenoj na fasadu kuće, pored ostalog, piše: – Prodajemo povoljno! Želimo da živimo bez medijskih poslenika i radoznalaca!!! Meštani u rodnom selu dede 45. predsednika SAD su podeljeni.
Dok jedni slave, drugi su bukvalno zgroženi.
Ovi drugi, citiraju Trampove (pogrdne) izjave o ženama i migrantima. „Nije svaki publicitet dobar publicitet!“, vele seljani.
Opštinari kažu da ne očekuju da se mnogo toga promeni, sada, kad je potomak njihovog meštanina postao stanar Bele kuće.
Ovdašnja domaćinstva su, naime, nadaleko poznati uzgajivači vinove loze, pa kroz mesto gotovo stalno teče reka posetilaca. „Možda će biti samo više gostiju koji govore engleski“, nagađaju.

VINSKA PRINCEZA MELANIJA NA ulazu u selo, prema pisanju nemačkog „Bilda“, stoji transparent dobrodošlice „snajki“, supruzi Donalda Trampa, koja je jednom prilikom posetila mesto.
Ta poseta se, po svoj prilici, dogodila za vreme festivala vina, jer na transparentu piše: „Meštani Kalštata pozdravljaju vinsku princezu Melaniju!“ Mišljenja oko 1.200 stanovnika Kalštata o mogućem dolasku porodice Tramp, takođe se razlikuju.
Onima koji se ne bi radovali da im američki predsednik, njihove gore list, dođe u goste, argumentacija je podebela.
A i drugima, koji bi voleli da ga vide na rodnoj grudi i fotografišu se s njim, smetale bi grandiozne mere obezbeđenja koje bi, nema sumnje, pratile posetu.
Poslovično štedljivi Nemci, slažu se u jednom: morao bi da plati račun u kafani! U analima Kalštata ostaće upisano da je deda jednog američkog predsednika, osnivač dinastije Tramp, kao 16-godišnjak krenuo u Sjedinjene Države trbuhom za kruhom, pošto je prodao mali, neprofitabilni vinograd.
Ubrzo se vratio da bi se oženio devojkom iz svog sela, te ponovo okrenuo, „u rikverc“, ka obećanoj zemlji i nastanio se u Njujorku.
Ostaće upisano i to da su oboje hteli da se vrate u domovinu početkom 20. veka, jer je baba Elizabet strahovito patila od nostalgije.
Budući da su u Ameriku emigrirali ilegalno, jer je deda Fridrih izbegao služenje vojnog roka – nemačka država im nije dozvolila povratak.

Ostavi poruku