SARAJEVO – Sud Bosne i Hercegovine pustio je na slobodu Jovana Jošila, uhapšenog u subotu u Banjaluci zbog sumnje da ima veze sa oružjem nađenim u Jajincima, kod Beograda, nedaleko od porodične kuće premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Jošila je uhapsio MUP RS, a potom je predat u nadležnost Suda BiH zbog određivanja ekstradicionog pritvora, u okviru sa sporazumom koji su BIH i Srbija potpisale 2014. godine.

Sud BiH je posle saslušanja Jošila pustio na slobodu, jer Srbija nije dostavila nijedan dokaz koji ga dovodi u vezu sa oružjem pronađenim u blizini kuće premijera Srbije.

Sarajevski mediji su preneli da su Jošilu određene mere zabrane napuštanja boravišta i zabrane putovanja, i obavezno javljanje policijskoj stanici dva puta sedmično.

Policija RS je, po saznanjima Bete, Jošila privela u petak, na osnovu usmenog zahteva nadležnih organa Srbije, zbog sumnje da je on umešan u organizovani kriminal i nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Dan kasnije, po izvorima bezbednosnih struktura BiH, Srbija je preko Interpola raspisala poternicu za Jošilom.

U toj poternici, kazali su isti izvori, navedeno je da se Jošilo tereti za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija, ali ne i da ima veze sa oružjem koje je nađeno nedaleko od porodične kuće premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Isti izvori navode tvrde da policija RS traga za još dve osobe, koje se dovode u vezu sa oružjem nađenim u Jajincima.

Mediji u Srbiji su ranije javili da su te dve osobe, povezane sa oružjem nađenim u blizini Vučićeve porodične kuće i u Novom Beogradu, pobegle u Republiku Srpsku.

Ostavi poruku