Насловна Србија Bramerc: Izručenje radikala kad tad

Bramerc: Izručenje radikala kad tad

0

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je za Insajder.net da će Srbija pre ili kasnije morati da postupi po odluci Haškog tribunala i izruči troje radikala optuženih za nepoštovanje suda.

Bramerc, koji je boravio u dvodnevnoj poseti Beogradu, je rekao da je od srpskih zvaničnika zatražio dodatne informacije od kojih će zavisiti njegov naredni izveštaj Savetu bezbednosti UN.

On smatra da nije dobro što Srbija već duže nema tužioca za ratne zločine bez koga je sprovođenje vladine strategije o procesuiranju ratnih zločina, nemoguća misija.„U zavisnosti od odgovora koje ću u narednim danima dobiti, izveštaj će biti podjednako kritičan kao i prethodni ili ću u njemu izraziti nadu“, rekao je Bramerc.

On je podsetio da je još pre šest meseci izrazio zabrinutost zbog činjenice da nije postavljen tužilac za ratne zločine kao i zbog kadrovskih resursa u tužilaštvu za ratne zločine i delovima policije koji se bave istraživanjem tih zločina.

Glavni tužilac Haškog tribunala napominje i da postoji sumnja u postojanje političke volje za sprovođenje nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina o čemu je razgovarao sa srpskim zvaničnicima.„Ono o čemu sam sa njima razgovarao je da se stiče utisak da se sve manje pažnje poklanja pitanju procesuiranja ratnih zločina.
Stav pojedinih političara da se ratni zločinci dočekuju kao heroji ne pomaže i navodi na zaključak da se tom pitanju ne pristupa na pravi način“, rekao je Bramerc.

Ocenjujući regionalnu saradnju po pitanju procesuiranja ratnih zločina Bramerc je rekao da je u tom pogledu bio kritičan i prema Srbiji i prema Hrvatskoj i Bosni.„Ima na hiljade slučajeva koja se moraju okančati a bez iskrene i efikasne regionalne saradnje to neće biti moguće“ istakao je on.

Kada je u pitanju odluka suda u Srbiji da ne izruči Haškom tribunalu troje članova Srpske radikalne stranke, Bramerc je ocenio da je za njega kao pravnika ta situacija kristalno jasna i da će Srbija kao članica UN morati da sarađuje.„Sve članice UN imaju obavezu da sarađuju sa Haškim tribunalu i Srbija tu nije izuzetak.
Moj stav je u tom pogledu jasan a to je da nema alternative za Srbiju da pre ili kasnije postupi po odluci suda u ovom slučaju.
O tome sam razgovarao i sa srpskim zvaničnicima“, rekao je Bramerc za Insajder.net.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version