Naslovna Srbija SPOMENIK ZVERSKI UBIJENOM DEČAKU: Borci braćaju dug Slobodanu

SPOMENIK ZVERSKI UBIJENOM DEČAKU: Borci braćaju dug Slobodanu

0

– Spomenik Slobodanu Stojanoviću, dvanaestogodišnjaku iz sela Donja Kamenica koga je juna 1992. na zverski način ubila njegova komšinca Elfete Veseli biće podignut u najkraćem roku.
Treba da se vremenski poklopi sa trenutkom kada ovu „ženu zver“ iz Švacarske izruče sudu u BiH.
Borci RS dguju spomenik mališanu koji je ubijen jer se vratio po svog vezanog psa u selo i namerni smo da odužimo dug – ovako za „Novosti“ govori general Milomir Savčić, prvi čovek BORS.
Akciji podizanja spomenika dečaku u Drinjači ili Zvorniku koja je krenula još 2008. pa stala, da bi bi ponovo bila aktuelizovana posle pisanja našeg lista s početka ovog meseca priključio se i akademik Dragoljub Mirković, likovni umetnik i vlasnik firme „Evro mermer“ iz Bijeljine.
Kako je rekao za „Novosti“ spreman je da uradi besplatno sve radove na spomen znamenju koji se odnose na kamen i njegovu obradu.
Veli, biće mu čast da sarađuje sa najvećim živim srpskim vajarom Miodragom Živkovićem, koji je napravio idejno rešenje spomenika „Dečak sa psom“.
Takođe, u opštini Zvornik i parohiji SPC u ovom gradu vlada jednoglasno mišljenje da se spomenik Slobodanu mora napraviti.
I dok se čeka da se Eltefe Veseli, Albanka koja je osumnjičena da je u junu 1992. godine, umorila Slobodana Stojanovića pojavi u Sarajevu, „Novosti“su kontaktirale sa Slađanom Crkvenjakov, sestrom pokojnog dečaka i jedinom živom osobom iz porodice palog dečaka.
Otac Ilija i majka Desanka umrli su ophrvani tugom.
Kaže da ju je „obradovala vest da će osumnjičena za smrt njenog brata biti izvedena na sud“. – Suvišno je bilo šta govoriti o minulim godinama i kakav je bol za gubitkom najmilijih.
Posebno je teško sestri kad ostane bez brata – kaže Slađana. – Imam troje dece, brinem o njima, nosim uspomene na moje najmilije i neću mnogo da govorim.
Tuga i bol…

Dragoljub Mirković ,Milomir Savčić Dragoljub Mirković, umetnik i privrednik koji se priključio inicijativi, dosada je uradio besplatno više od 500 spomenika palim borcima minulog rata. – Tragedija dečaka i njegove porodice najmanje što zaslužuje je dostojan beleg i ja sam na raspolaganju.
Boračkoj organizaciji RS koju vodi general Savčić danas se veruje i što on kaže tako će biti.
I ne manje bitno-krivci za Slobodanovu smrt moraju biti kažnjeni. NEZAPAMĆENO NEPOČINSTVO Elfete Veseli koja je sumnjičena da je zajedno sa drugim osobama, u leto 1992, u blizini mesta Donja Kamenica kod Zvornika, na izuzetno svirep način, hladnim oružjem, usmrtila Slobodana Stojanovića (12) a koja je nedavno uhpšena u Švajcarskoj usprotivila se dobrovoljnom izručenju po skraćenoj proceduri u BiH.
Više svedoka je okrivilo za ovaj zločin.
Policijski zapisnik sa obdukcije posmrtnih ostataka malog Slobodana pokazao je da je dečaku stomak bio rasečen u obliku krsta, da mu je odsečeno uvo i da mu je pucano u glavu iz neposredne blizine.
Dvanaestogodišnji Slobodan Stojanović sahranjen je u selu Drinjača kraj Zvornika, a obdukovao ga je patolog Zoran Stanković.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version