Modernizovani ruski helikopter Mi-28NM „Najt hanter“ će uskoro biti naoružan i novim protivtenkovskim raketama dugog dometa. „Modernizovali smo rakete ‘Ataka‘ i ‘Hrizantema‘ tako što smo im povećali domet i razornu moć i poboljšali detekciju ciljeva.
Postojeći sistem kontrole vatre će takođe biti prilagođen korišćenju ovih raketa“, rekao je glavni konstruktor Valerij Kašin.„Najt hanter“ će moći da koristi svoje novo oružje i danju i noću i u svim vremenskim uslovima.
Na primer, modernizovanoj navođenoj protivtenkovskoj raketi „Ataka“ domet je sada povećan sa 6 na 8 kilometara. Početkom ovog meseca Rusija je testirala i modernizovanu verziju helikoptera Mi-28.
Helikopter Mi-28NM (u NATO klasifikaciji „Havok“) poseduje radar sa opsegom od 360 stepeni i unapređeno naoružanje koje omogućava brže detektovanje cilja i njegovo preuzimanje od strane sistema za upravljanje vatrom. Za razliku od svog prethodnika, Mi-28NM pilotu olakšava upravljanje i bolje je prilagođen za korišćenje ubojitih sredstava visoke preciznosti. Mi-28NM je modernizovana verzija letelice Mi-28N „Najt hanter“ i predstavlja novu verziju helikoptera pete generacije čiji je razvoj započeo tokom 2008. godine. (Izvor: sputniknews.com)

Ostavi poruku