Brodska grupa na čelu sa nosačem aviona „Admiral Kuznjecov“ i nuklearnom krstaricom „Petar Veliki“ danas je započela pohod ka Sredozemnom moru, navodi se u saopštenju pres-službe Severne flote. „U skladu sa planom borbene obuke pomorske flote Rusije, 15. oktobra počeo je pohod grupe nosača aviona Severne flote u oblast severoistočnog Atlantika i Sredozemnog mora.“ „Grupa se sastoji od teškog nosača aviona krstarice ‘Admiral flote Sovjetskog Saveza Kuznjecov‘, teške nuklearne raketne krstarice ‘Petar Veliki‘, velikih protivpodmorničkih brodova ‘Severomorsk‘ i ‘Viceadmiral Kulakov‘ i brodova za podršku“, navodi se u saopštenju. Cilj kampanje Severne flote u Sredozemnom moru biće odgovor na piratstvo i terorizam, kao i obezbeđivanje sigurnosti plovidbe, navodi se u saopštenju. „Cilj pohoda je obezbeđivanje pomorskog prisustva u operativno važnim oblastima svetskog mora.
Posebna pažnja će biti posvećena obezbeđivanju sigurnosti pomorske plovidbe i drugih vrsta pomorskih privrednih aktivnosti Rusije, kao i reagovanje na nove vrste savremenih pretnji, kao što su piratstvo i međunarodni terorizam“, piše u saopštenju. Pres-služba Severne flote takođe je navela da će se tokom plovidbe praktikovati borbena koordinacija i obuka posade na brodovima, kao i zajedničke akcije snaga pomorske grupe nosača aviona i avijacije.
Planirane su zajedničke vojne vežbe sa brodovima drugih flota ruske mornarice. BRITANIJA MOBILIŠE FLOTU ZBOG POHODA RUSKIH BRODOVA Kraljevska mornarica Velike Britanije uvela je stanje povećane gotovosti nakon što je objavljeno da će ruska pomorska grupa na čelu sa nosačem aviona „Admiral Kuznjecov“ proći duž britanske obale na putu ka Sredozemnom moru. List „Dejli mejl“ navodi da Britanci očekuju da će ruski brodovi proći na 1,6 kilometara udaljenosti od obale Ujedinjenog Kraljevstva i izvešće vežbu bombardovanja severno od Škotske. „Tajms“ piše da će za navigaciju kretanja ruskih brodova duž britanske obale biti angažovana dva britanska vojna broda „Dankan“ i „Ričmond“. U članku „Tajmsa“ takođe se navodi da će pomorski patrolni avion NATO-a pratiti kretanje ruske pomorske grupe u britanskim vodama. (Izvor: sputniknews.com)

Ostavi poruku