Iz Udruženja Bosna-Zelene beretke danas su oštro kritikovali izjave penzionisanog generala Armije BiH Sefera Halilovića, koji je poručio da će Republika Srpska nestati ukoliko dođe do referenduma i zapretio je novim ratom.

U saopštenju Udruženja, koje okuplja veterane rata, dobrovoljce, prvoborce i branioce, navodi se da Halilovićeve izjave održavaju njegove privatne stavove i da Bošnjaci ne žele sukobe ni u najdubljim mislima.

Ratne pretnje Halilovića dale su alibi srpskim zvaničnicima da poruče kako će Srbija braniti Republiku Srpsku i kako će Republika Srpska proglasiti otcepljenje, što se savršeno uklapa u apokaliptični scenario za Bosnu i Hercegovinu, navodi se u saopštenju, koje prenosi agencija Patria.

Udruženje Bosna – Zelene beretke smatra da su najviši bošnjački politički, akademski i duhovni funkcioneri dužni da se odmah ograde od privatnih pretnji Halilovića, iza kojih ne stoje bošnjački narod, kojem ni na kraj pameti nije da preti ratom povodom protivustavnog referenduma u Republici Srpskoj.

I boračke organizacije takođe treba da kažu da su pretnje Halilovića njegov lični, a ne stav BiH patriota, stoji u saopštenju.

Dodaje se da posebna dimenzija skandaloznih izjava Halilovića predstavlja činjenica da su Bošnjaci danas jedini razoružani narod u Evropi, koji s pravom strepi za svoju budućnost.

Bošnjaci nemaju drugog izlaza osim da se pravnim i političkim sredstvima bore za Bosnu i Hercegovinu, a svako ko ih gura u ratnu opciju radi na štetu Bošnjaka, ističe se u saopštenju.

Da li je Halilović ove skandalozne ratne pretnje kazao kako bi stekao publicitet, ili kao nekadašnji beogradski obaveštajac, manje je bitno.
Bošnjački zvaničnici moraju se hitno ograditi od ovog lažnog patriotizma koji ide na štetu Bosne i Bošnjaka, zaključili su iz Udruženja Bosna – Zelene beretke.

Ostavi poruku