ZVANIČNO Sarajevo uz političku podršku uticajnih zapadnih zemalja pokušaće posle referenduma u Republici Srpskoj da Milorada Dodika uvuče u političku izolaciju, a nije isključeno ni da će krivično da ga gone zbog navodnog kršenja Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma – saznaju „Novosti“.
Prema našim informacijama ovo bi mogle da budu najoštirije političke posledice po predsednika RS koji se percipira kao pokretač i organizator referenduma.
Praktično, Dodiku bi mogla da se ograniči sloboda kretanja nakon nedeljnog izjašnjavanja građana o Danu RS jer, pod pretnjom hapšenja, ne bi mogao da putuje u Sarajevo, ali ni u one zapadne zemlje koje se oštro protive referendumu.
Dok iz bošnjačkih političkih centara već nezvanično pričaju o tim mogućim scenarijima, Sefer Halilović, bivši general Armije BiH, nastavlja da širi ratnohuškačku retoriku.
Posle izjave da će Srpska nestati u novom ratu za 10 dana, izjavio je da „nije moralno da nacisti budu nagrađeni sa 50 odsto teritorije BiH!“, misleći na Srbe u RS.
Predsednik Srpske Dodik, reagujući na nove provokacije Halilovića, rekao je da RS ne preduzima nikakve akcije nasilja, niti se priprema za rat, ali i da niko ne treba da sumnja u to da je spremna da odbrani svoju teritoriju. – Bošnjaci oružanim sukobima koje pominje Halilović ne mogu ništa da urade i grdno se varaju ako misle da RS nije spremna i sposobna da se brani.
Kada bi tako nešto pokušali to bi samo ubrzalo naš put ka samostalnosti i to bi nas definitivno izbacilo iz BiH u kojoj ne bismo ostali ni minut.
Dodik je naveo da međunarodna zajednica zna sve o opasnostima, jer je predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović pre dva meseca upoznao zapadne ambasadore o naoružavanju Bošnjaka i proceni naoružanja u RS:DANAS SA PUTINOM LIDER RS danas će se u Moskvi sresti sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, a pored bilateralnih odnosa razgovaraće se i o referendumu: – Ni ruski predsednik neće promeniti odluku o održavanju referenduma.
Izložiću situaciju kao i Putin.
Saslušaćemo jedan drugog, ali refrendum se neće odlagati.
Začudili bi se svi kada bi znali koliko je on u stvari upoznat sa situacijom ovde i koliko detalja ima. (B.
V.) – Sve to govori o tome da Halilovićeva izjava nije nimalo slučajna i da je ona deo njihovog opšteg pristupa.
Sve to što nam je rekao Halilović znamo da se govori u bošnjačkom političkom vrhu i postoji kao njihova opcija i želja da na takav način isteraju Srbe iz BiH.
Srpska takve opcije ne preferira i naše sve opcije su političke, a ne ratne.
Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač smatra da je Halilović čovek koji još živi u prošlosti i koji nije uspeo da se otrgne od nje. – Nije uspeo da se otrgne od onoga što je ostalo daleko iza svih nas i to je njegov problem.
Mi takav problem nemamo i potpuno smo sigurni u to da Srpska nije ugrožena i da niko ne može da je ugrozi – rekao je Lukač.
On je kazao i da je MUP Srpske spreman da svime čime raspolaže brani Srpsku od bilo kakve opasnosti, te da zaštiti njene građane, njihove živote i imovinu.
Inače, novine „Narodne“ objavile su u sredu da bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović planira da podnese novu apelaciju Ustavnom sudu, kojom će pokušati da ospori naziv Republike Srpske. OD „LOVACA“ PRAVE VOJNIKE U POGRANIČNOM potezu oko Drine, gde su Bošnjaci u većini, kao i na rubnim pojasevima oko Sarajeva, intenzivirana je vojna obuka stanovništva „pod maskom“ rada lovačkih društava koja se masovno osnivaju.
Ta saznanja imaju bezbednosne službe Srbije koje procenjuju da sama Armija BiH ne bi imala potencijala da povede rat protiv Srba bez pomoći nekog sa strane.
Prema našim informacijama, oko 50 odsto vojnih skladišta nalazi se na teritoriji RS ali su vitalne baze u pograničnim delovima sa Hrvatskom.
Inače, mladići u Srpskoj vojni rok ne služe od 2005. godine.
Oružane snage BiH, kao jedinstvena vojna sila, formirane su 2006. kada su u njih ušle Vojska RS i Vojska Federacije BiH i u strukturi je najviše Bošnjaka – 45,9 odsto, slede Srbi – 33,6 odsto i Hrvati 19,8 procenata.

Ostavi poruku