MINISTAR odbrane Rusije Sergej Šojgu ušao je u oštru polemiku sa šefom američkog Pentagona Eštonom Karterom koji je minule subote na vojno-političkoj konferenciji u memorijalnoj biblioteci Ronalda Regana u Kaliforniji rekao da je Rusija štetočina u međunarodnoj areni i da će je SAD zaustaviti i zaštititi američke interese kao i interese svojih saveznika.
Karter je u stvari ponovio reči Baraka Obame o „ruskoj opasnosti“, što je popularna tema i Hilari Klinton u predsedničkoj kampanji. Šef Pentagona Karter je rekao da Rusija krši suverenitet Ukrajine i Gruzije i plaši zemlje na Baltiku, kao i da potkopava osnove svetskog poretka.
Na kritiku Kartera je odgovorio Šojgu, podsetivši da su SAD zajedno sa svojim zapadnim partnerima uništavale temelje svetskog poretka, od Bosne i Kosova do Iraka i Libije. – Od vremena operacije SAD-NATO za razbijanje Jugoslavije, Rusija je svaki put upozoravala do čega će na kraju dovesti ovakve akcije.
Praveći iste greške u Iraku, Avganistanu, Libiji i drugim zemljama, Amerikanci nikad nisu izvlačili bilo kakve zaključke – rekao je Sergej Šojgu. – Vreme je da SAD menjaju strategiju kako se ne bi pravdali za svoje krive procene tako što sve svaljuju na Rusiju, Kinu i druge zemlje koje imaju nezavisan pogled.
On je dodao da ne treba mešati svetski poredak sa Amerikancima jer je zaštita svetskog poretka prirodna obaveza cele međunarodne zajednice, a ne samo Pentagona. – Što pre naše američke kolege shvate da trebaju da počnu da se menjaju, pre će se rešiti nakupljene nesuglasice – zaključio je ministar Šojgu. NASTAVAK SPOROVA * Čak i sada kad su Lavrov i Keri postigli dogovor o primirju u Siriji, šef Pentagona Karter je optužio Moskvu da doliva ulje u vatru opasnog konflikta u Siriji. * Iako je Ešton Karter priznao da SAD modernizuju svoje atomske potencijale, on je optužio Rusiju da ona „zvecka atomskim oružjem“.

Ostavi poruku