Naslovna Svijet Tajms: Britanski tenkovi i 1.000 vojnika stižu na Baltik

Tajms: Britanski tenkovi i 1.000 vojnika stižu na Baltik

0

Velika Britanija razmatra mogućnost da pošalje hiljadu vojnika, tenkova i artiljerije u Estoniju, Letoniju i Litvaniju u okviru novog programa NATO-a, prenosi Tajms pozivajući se na vojne izvore.
Ranije je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Filip Hamond izjavio da bi u okviru jačanja alijanse u regionu NATO mogao da postavi četiri-pet bataljona na principu rotacije u zemljama istočne Evrope.
Prema navodima lista Volstrit džurnal, SAD bi u baltičke zemlje poslale dva bataljona, još jedan bataljon bi obezbedile oružane snage Nemačke i Velike Britanije.
Prema podacima Tajmsa, London planira slanje tenkovske taktičke grupe, koja će pored tenkova biti opremljena i artiljerijom.
Pitanje će biti rešeno na samitu u Varšavi.
Osim toga, pakt razmatra mogućnost da postavi skladišta sa tenkovima i drugim teškim naoružanjem u istočnoj Evropi, da bi povećao odbranu NATO-a, ističe list.
Kasnije je zamenik državnog sekretara SAD Entoni Blinken izjavio da će NATO u istočnoj Evropi po principu rotacije razmestiti četiri hiljade vojnika.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je komanda NATO-a preporučila da razmesti multinacionalne bataljone u nekoliko zemalja istočne Evrope, ali će odluka o brojnosti vojske i tačnim lokacijama biti doneta na samitu u julu. (Izvor: sputniknews.com)

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version