Izraelska policija preporučila je podizanje optužnice protiv supruge izraelskog premijera Benjamina Netanjahua Sare, u vezi s nepravilnostima u rukovođenju rezidencijom u Jerusalimu i njihovom privatnom kućom u Cezareji na obali Sredozemnog mora.
Ona je ispitivana kao neko ko bi mogao biti optužen za krivično delo, piše danas izraelski list Haarec.
Sara Netanjahu će morati da objasni umešanost u rukovođenju rezidencijom premijera i da li su državni fondovi bili korišćeni u njihovoj privatnoj kući u Cezareji, kako navodi ovaj izvor.
Istraga zasnovana na izveštaju državnog kontrolora, izdatog u februaru, uz dokaze koje je pružio Meni Naftali koji je rukovodio osobljem u zvaničnoj rezidenciji, fokusirana je na tri stvari.
Jedno je angažovanje električara Avi Fahime, bivšeg člana Centralnog komiteta vladajuće partije Likud koji je bio blizak Netanjahuu i koji je godinama radio u rezidenciji u Jerusalimu, a često i u kući u Cezareji i kada Netanjahu nije bio na vlasti.
Fahima je navodno pozvan da radi u Cezareji na Dan pokajanja Jom Kipur, najsvetiji dan u jevrejskom kalendaru, kada niko od zaposlenih u zemlji ne radi, osim zdravstvenih službi i policije, bar u jevrejskim delovima zemlje.
Druga stvar se odnosi na depozit za vraćene boce.
Haarec je početkom ove godine preneo da je od 2009. do 2014. godine Sara Netanjahu stavila uz svoj džep hiljade šekela od tog depozita, umesto da se pare vrate državi jer je platila za piće.
Pre dve godine stvar je izbila na videlo povodom tužbe Naftalija protiv države i bračnog para Netanjahu.
Posle toga je premijer vratio državi oko 1.000 dolara.
Međutim, Naftali tvrdi da je Sara prisvojila šest puta veću sumu.
Treća stvar se odnosi na baštenski nameštaj kupljen za zvaničnu rezidenciju premijera.
Policija sumnja da je novi nameštaj prenet u dom u Cezareji, dok je u rezidenciji ostao stari.
Harec navodi da je policija prikupila dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv Sare Netanjahu, Fahime i zamenika generalnog direktora premijerove kancelarije Ezre Saidofa.
U saopštenju, koje je policija izdala, ne navodi se direktno koji su ti dokazi, već da je istraga završena,a da je slučaj započet u februaru prošle godine uz odobrenje vrhovnog tužioca.
Istraga se fokusirala na više pitanja u vezi sa sumnjom da su počinjena krivična dela, uključujući lažne račune, prevaru i zloupotrebu poverenja.

Ostavi poruku