SARAJEVO – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas da Hrvatska nije uspela Evropi da dokaže svoje zahteve za blokadu pregovora Srbije sa Evropskom unijom.“Hrvatska je iskoristila priliku da zaustavlja Srbiju zahtevima za koje bi mogla da kaže da su opravdani, ali to nije uspela u potpunosti da dokaže ni Evropi“, kazao je Nikolić na konferenciji za novinare u Sarajevu po završetku sastanka regionalnih lidera „Brdo-Brioni“ procesa, a nakon razgovora sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Katarović.
On je rekao da bi uskoro trebalo da se održi sastanak na kome će državni funkcioneri i eksperti iz Srbije i Hrvatske dogovoriti sledeće korake, ocenivši da Hrvatska ne može da opravda svoj stav da Srbija nije ispunila poglavlje 23 u procesu pridruživanja EU.
Nikolić je rekao i da smatra da će Srbija imati otvoreno to poglavlje, dodavši da je Srbija spremna da otkloni sve opravdane zahteve Hrvatske. „Znam da neki političari u Hrvatskoj svoje postojanje opravdavaju i dokazuju tako što će uvek misliti negativno o Srbiji i pokušati da Srbiju ostave negde po strani, da ne bude punopravna članica EU“, kazao je predsednik Srbije.
Nikolić je dodao da se nada da će to biti „politička manjina i Hrvatskoj i da Hrvatska, okrenuta budućnosti, neće morati da se vraća u prošlost i iz prošlosti traži savete kako da se ponaša prema Srbiji i Srbima“. „To nam je uvek donosilo sukobe“, kazao je on.
NIKOLIĆ I VUJANOVIĆ: VELIKA BLISKOST DVA NARODAPredsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Crne Gore Filip Vujanović zaključili su danas u Sarajevu da između dva naroda i dve države postoji velika bliskost u istorijskom, kulturnom i svakom drugom smislu.
Kako se navodi u saopštenju iz kabineta srpskog predsednika, Nikolić i Vujanović su ocenili da odnosi dve države u budućnosti treba da se koncentrišu na unapređenje ekonomske saradnje kroz zajedničke provredne projekte, poput rekonstrukcije pruge Beograd-Bar.
Dvojica predsednika sastali su se u Sarajevu, gde se održava samit lidera Procesa Brdo-Brioni.
Osim s Vujanovićem, u okviru skupa Nikolić će se sastati s predsednicima Italije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Albanije, kao i s članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine.
Boravak predsednika zemalja regiona u Sarajevu prate velike mere bezbednosti.

Ostavi poruku