Iranske vlasti saopštile su danas da neće slati svoje hodočasnike na ovogodišnji hadžiluk u Meku, optuživši Saudijsku Arabiju za „opstrukciju“, što je nagovestilo novu krizu u odnosima dva regionalna rivala.
To je drugi put za gotovo 30 godina da iranski vernici ne idu na hadžiluk u Saudijsku Arabiju, što je jedna od pet svetih dužnosti u islamu.
Rijad i Teheran, čiji su diplomatski odnosi narušeni od januara, već nekoliko meseci vode iscrpljujuće pregovore o uslovima organizacije hadžiluka, koji je najavljen za septembar. „Posle dve runde bezuspešnih pregovora i opstrukcije Rijada, iranski hodočasnici ove godine neće moći da ispune obavezu odlaska u Meku“, rekao je iranski ministar kulture Ali Džanati.
Iranska organizacija za hadžiluk navela je da se Saudijska Arabija protivi apsolutnom pravu Iranaca da odlaze na sveto putovanje u Meku i sprečava ih da na taj način slede Alahov put.
Ta organizacija optužila je Rijad da je dva puta odbio da odgovori na pitanja Teherana o bezbednosti iranskih vernika u Meki i poštovanju njihovih prava.
U stampedu na prošlogodišnjem hadžiluku nastradalo je 2.300 vernika, od čega 464 Iranca.
Protekle nedelje, iranska delegacija pokušala je da sa saudijskim vlastima postigne dogovor o odlasku iranskih vernika u Meku, ali taj pokušaj nije urodio plodom.
Predsednik Iranske organizacije za hadžiluk Said Ohadi rekao je da saudijsko Ministarstvo za hadžiluk nema potrebni autoritet da donosi odluke i da saudijska strana nije prihvatila uslove koje je postavio Iran.
Rijad je optužio Teheran za neuspeh u postizanju dogovora i nemogućnost odlaska iransih hodočasnika u Meku.
Saudijska Arabija predložila je tokom razgovora u aprilu da iranski vernici pribave elektronske vize, što je Teheran prihvatio, ali su sva saudijska predstvaništva u Iranu bila zatvorena.
Neslaganja oko hadžiluka produbila su krizu u odnosima dveju zemalja, sunitske Saudijske Arabije i šiitskog Irana, tradicionalnih rivala i oponenata u svim regionalnim pitanjima, naročito u pogledu rata u Siriji, Iraku i Jemenu.
Rijad i Teheran prekinuli su diplomatske odnose od 1987. do 1991. godine, zbog sukoba iranskih hodočasnika i saudijskih snaga bezbednosti tokom hadžiluka 1987. godine, kada je stradalo 400 vernika, većinom Iranaca.
Odnosi dveju zemalja ponovo su zahladneli zbog ovogodišnjih nereda u saudijskoj ambasadi u Teheranu, izazvanih protestima zbog pogubljenja šiitskog vođe u Rijadu Nimr al Nimra.

RIJAD: TEHERAN POSTAVIO NEPRIHVATLjIVE USLOVE ZA HADžILUK Saudijsko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je danas da su iranske vlasti postavile „neprihvatljive uslove“ za učešće Iranaca na ovogodišnjem hadžiliku u septembru u Meki. „Iran je zatražio pravo da organizuje demonstrancije i druge privilegije koje će stvoriti haos na hadžiluku što je neprihvatljivo“, rekao je šef saudijske diplomatije Abel el Džubeiru.

Ostavi poruku