Sud u Argentini osudio je 15 bivših vojnih zvaničnika zbog učešća u Operaciji Kondor sedamdesetih godina prošlog veka u Južnoj Americi. Cilj Operacije Kondor, u kojoj su učestvovali zvaničnici šest zemalja – Argentine, Čilea, Urugvaja, Paragvaja, Bolivije i Brazila, bio je da se obračunaju sa pristalicama levice i suzbiju levičarski pokreti na kontinentu. Rejnaldo Binjone (88), poslednji argentinski diktator, takođe je proglašen krivim i osuđen na 20 godina zatvora.
U Argentini se poslednjih deset godina sudilo stotinama bivših pripadnika vojske.
To je jedina latinoamerička država u kojoj je sprovedena neka vrsta Nirnberškog procesa posle diktatura u tom zemaljama.
Sjedinjene Amričke Države (SAD) znale su za postojanje Plana Kondor i nisu mu se suprotstavljale.
Naprotiv, na suđenju je dokaz optužbe bila poruka nekadašnjeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera argentinskom zvaničniku u kojoj se navodi da je potrebno “brzo sprovesti neophodno”.
Prvi put se Planu Kondor osudilo kao kriminalnoj organizaciji mada su pripadnici vojski u Južnoj Americi i ranije bili osuđivani u vezi sa ovim događajima.
Jučerašnja presuda dočekana je aplauzom u sudnici u Buenos Ajresu. Osuđeni nisu prisustvovali izricanju presude.
Suđenje je trajalo tri godine, a većina je osuđena za učešće u kriminalnoj organizaciji.
Na sudu se pojavilo više od 300 svedoka.
Na početku procesa u februaru 2013. godine bilo je 25 optuženih.
Osmorica su umrla u međuvremenu, a ostalih 17 ima između 77 i 92 godina. Među 105 žrtava Operacije Kondor najviše je bilo Urugvajaca (45), zatim Čileanaca (22), Paragvajaca (13), Bolivijaca (11) i 14 Argentinaca. Najveći broj ubistava i otmica (89) bio je u Argentini, gde je živeo veliki broj političkih izbeglica iz Čilea, Paragvaja i Urugvaja.

Ostavi poruku