Lider Islamskog saveza u Pakistanu predložio je zakon koji bi omogućio muškarcima da „pomalo tuku“ svoje supruge kao jednu od disciplinskih mera, javio je danas Si-En-En (CNN).
Predsedavajući saveta Muhamed Kan Širan založio se da muškarci ne budu kaznjavani za lakše oblike nasilja prema svojim ženama, ako one odbijaju da ispunjavaju bračne dužnosti, ne nose hidžab ili govore glasno u javnosti.
Predlog zabranjuje nasilno prebijanje, a članovi navode da je dovoljan „mali štap da usadi strah kod žena“, preneo je CNN.
Islamski savez u Paksistanu je moćan ustavni organ koji savetuje vladu da li su zakoni u skladu sa islamskim učenjima.
Vlasti u Islamabadu nisu usvojile zakon o zaštiti žena od nasilja, posle preporuke saveta da je predlog zakona neislamski i kontroverzan. „Muževima treba dozvoliti da tuku žene, ako one prkose njihovim zapovestima, ne oblače se prema njihovim željama, odbijaju bračne dužnosti, razgovaraju sa drugim ljudima bez dozvole i slično“, navodi se u predlogu zakona.
Savet predlaže da se ženama zabrani vojna služba, rad u marketingu, kao i dočekivanje stranih delegacija.
Medicinske sestre ne bi smela da rade sa pacijentima muškog pola, a abortus nakon 120 dana trudnoće smatrao bi se ubistvom.
Novi zakon zabranio bi ženama da piju tablete za kontracepciju bez saglasnosti svojih muževa. Žene bi ipak mogle da se bave politikom i pravosuđem bez saglasnosti roditelja.

Ostavi poruku