AMERIČKI milijarder Donald Tramp osvojio je dovoljan broj delegata za nominaciju Republikanske stranke za predsednika SAD – tvrdi agencija AP.
Jedini preostali pretendent u trci za nominaciju posle odustajanja ostalih republikanskih kandidata, zvanično će biti imenovan za kandidata republikanaca na stranačkoj konvenciji u Klivlendu u julu.
No, Tramp je, prema američkoj novinskoj agenciji, osvojio 1.237 glasova koliko je neophodno za nominaciju, pošto je nekoliko dosad neopredeljenih delegata reklo da će ga podržati na konvenciji.
Prema proceni AP, Tramp ima 1.238 glasova, a sa 303 glasa delegata, koliko može da dobije na izborima u pet saveznih država 7. juna, on bi mogao da uveća pobedu.
Tramp je u trci za republikansku nominaciju iza sebe ostavio 16 kandidata.
Jedan od njih je i Stiv Haus, republikanski lider u Koloradu, koji kaže da mu se dopada što Tramp ima prošlost biznismena i da će biti dobro ako uspe da isto liderstvo pokaže i na političkom planu.
Aktuelni stanar Bele kuće Barak Obama ne veruje u to.
On kaže da su svetski lideri „iznenađeni“ i s pravom „uznemireni“ zbog kandidata republikanaca za predsednika, Trampa, „zato što je u mnoštvu predloga koje je izneo pokazao ili nepoznavanje svetske politike, ili osion stav, ili interesovanje za tvitove i naslove“.

Ostavi poruku