BERLIN – Nemački Bundestag mogao bi uskoro da usvoji tekst rezolucije o priznavanju genocida izvršenog nad Jermenima u vreme Otomanskog carstva i prihvatanju delimične odgovornosti Nemačke za taj zločin.

Bundestag, donji dom nemačkog Parlamenta, u predloženoj rezoluciji pod naslovom „Sećanje na genocid nad Jermenima i drugim hrišćanskim narodima 1915. godine“ izrazio je žaljenje zbog zločina koje su nad jermenskim narodom izvršile otomanske vlasti, što je dovelo skoro do potpunog istrebljenja Jermena.

Usvajanje rezolucije, o kojoj bi trebalo da se glasa sledećeg četvrtka, predložile su vladajuća konzervativno-socijaldemokratska koalicija i opoziciona Stranka zelenih.

U tekstu se takođe izražava žaljenje zbog „sramne uloge Nemačkog carstva u genocidu, jer nije učinilo ništa da spreči taj zločin protiv čovečnosti, zbog čega snosi veliki deo odgovornosti“.

Nemački predsednik Joahim Gauk prvi je visoki nemački zvaničnik koji je nazvao „genocidom“ masakr Jermena u Otomanskom carstvu 1915. godine.

Sa druge strane, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nedavno je optužio sve koji priznaju genocid da pružaju podršku optužbama zasnovanim na „jermenskim lažima“.

Usvajanje rezolucije u Bundestagu moglo bi da dodatno pojača tenzije u odnosima između Nemačke i Turske, koji su već poljuljani zbog satirične pesme protiv Erdogana objavljene na nemačkoj televiziji.

Ostavi poruku