MOSKVA – Evropska unija bi do kraja godine mogla delimično da ukine sankcije Rusiji, objavile su RIA Novosti, pozivajući se na nemenovane izvore iz Brisela.
Najverovatnije će EU produžiti sankcije Rusiji, ali će to ujedno biti i poslednji put, jer bi do kraja godine te ekonomske mere trebalo da budu ukinute, rekao je neimenovani sagovornik.
On je prokomentarisao i izjavu ministra spoljnih poslova Mađarske Petera Sijarta o tome da se Budimpešta protivi produžetku sankcija, rekavši da su nesuglasice o produžetku tih ekonomskih mera među članicama EU postale očigledne.
Istovremeno, on je precizirao da su Poljska, Švedska, Velika Britanija i zemlje Baltika i dalje pri čvrstom stavu da sankcije treba da ostanu na snazi.
Među onima koje su protiv sankcija, kako je rekao, nalaze se Mađarska, Kipar, Grčka, Italija i Slovačka, a za normalizaciju odnosa sa Rusijom zalaže se i Austrija, preneo je Sputnik.

ZEMAN PROTIV SANKCIJA RUSIJIPredsednik Češke Miloš Zeman ponovo je danas na Žofinskom ekonomskom forumu u Pragu osudio sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji, jer po oceni češkog predsednika, Rusiji nauditi neće a sankcije samo uvek učvrste režim protiv kog su uvedene. „Oni koji tvrde da te sankcije uništavaju Rusiju duboko se varaju zato što rusku privredu uništava niska cena nafte“, kazao je Zeman.
Predsednik je podsetio da je rezultat sankcija protiv Rusije bilo samo to da je Rusija uvela recipročno svoj embargo tako da su recimo evropski stočari prestali da izvoze u Rusiju svinjetinu a upozorio je da su promašene bile i sankcije protiv Kube ili Irana i da Zapad od njih odustaje.
Miloš Zeman predložio je ukidanje sankcija i umesto toga kao pozitivnu alternativu ideološku diverziju – što veću razmenu turista, studenata, privrednika i političara s Rusijom. „Prošli režim kod nas je to zvao ideološka diverzija i nastojao je da maksimalno spreči tu razmenu.
Ja mislim da je potrebno da se maksimalno poveća.
Sankcije sasvim sigurno nisu put, one samo upravo suprotno izazivaju mit tvrđave pod opsadom tako da paradoksalno učvršćuju te režime protiv kojih su uvedene“, rekao je Zeman. Češki predsednik upozorio je da je u spoljnoj politici jako opasno moralisanje i naglasio da želi da Češka ima dobre odnose s Rusijom i Kinom.

Ostavi poruku