Bombu domaće izrade u gradski autobus u Vroclavu na jugo-zapadu Poljske podmetnuo je 22-godišnji student iz Poljske koji se savršeno spremio za zločin i nameravao je još da ubija, izjavio je poljskoj privatnoj televiziji TVN24 šef poljske policije Jaroslav Šimčik.

Poljaka je 19. maja snimila kamera u autobusu da ostavlja drečavu najlon kesu u kojoj je bila bomba domaće izrade i izlazi iz autobusa.
Poljska policija ga je, posle pet dana potrage, uhapsila juče u porodičnoj kući u Lubuskom vojvodstvu na zapadu Poljske, a istog dana je tokom pretresa njegovo stana u Vroclavu našla lonce od kojih je nameravao da napravi nove bombe.“Ostao je potpuno zatečen.
Nije uopšte očekivao policiju ni da će biti uhapšen.
Bio je uveren da je dobro pripremio zločin i zatro sve tragove“, kazao je Šimčik.

U eksploziji bombe u Vroclavu lakše je povređena jedna prolaznica pošto je šofer, kada mu je jedna od putnica donela sumnjivu ostavljenu kesu, shvatio da je to bomba, zaustavio autobus i izneo je brzo napolje, gde je eksplodirala.
Bomba je eksplodirala pre vremena, pošto je bombaš, prema tvrdnjama stručnjaka, upotrebio lošu zapaljivu smesu.

Policija će danas saslušati studenta jednog od fakulteta u Vroclavu,koji do tada nije dolazio u sukob sa zakonom.
Prema nezvaničnim informacijama, on je priznao krivicu, a za to delo mu preti od 12 do 25 godina zatvora, a možda čak i doživotna robija, pošto je hladnokrvno čekao da se autobus napuni putnicima i planirao da bomba eksplodira u popodnevnom špicu u centru grada.

Eksperti veruju da mu je za napad kao inspiracija poslužio teroristički atentat na maraton u Bostonu 2013. godine, pošto je bomba koju je napravio od ekspres lonca, komada metala i eksera verna kopija bombi koje su korišćene u tom bombaškom napadu čečenske braće Carnajev, piše današnja Gazeta viborča.“Bombaš iz Vroclava nije terorista samoubica jer je eksploziv ostavio u autobusu i izašao, ali očigledno je da je veoma opasan.
To je inteligentan čovek, sve je pripremio do najmanjih sitnica ali, mi čitamo Agatu Kristi, nema savršenog zločina“, kazao je danas poljski ministar unutrašnjihposlova Marijuš Blaščak poljskom radiju RMF FM.

Ministar je rekao da su policiji veoma pomogle informacije od samih građana, a Vojvodstvo Donje Šlezije raspisalo je i nagradu od više od 2.200 evra za informacije koje bi dovele do hapšenja bombaša.“Pomogle su nam informacije od građana.
Mi nismo ponovili u Poljskoj grešku Zapada.
Nema kod nas multi kulti ni četvrti u koje ne sme da uđe policija“, rekao je Blaščak.

Pročitajte još:* HEROJ: Vozač autobusa spasio putnike od eksplozije bombe (VIDEO)* Poljska: U Vroclavu uhapšen osumnjičeni za podmetanje bombe u autobus

Ostavi poruku