U POŽARU koji je u sredu oko 14.30 izbio u levom krilu B paviljona Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju, u novosadskom predgrađu Veternik, nastradao je štićenik S.
T. (22).
On je u trenutku nesreće bio sam u četvorokrevetnoj sobi i najverovatnije se ugušio od dima.
Uzrok požara zasada nije poznat, ali se pretpostavlja da je mladić sam zapalio vatru.
Prema rečima direktora Doma Zorana Arbutine, paviljon u kojem se dogodila nesreća služi za smeštaj najfunkcionalnijih štićenika.
Cimeri koji sa S.
T. dele sobu, u trenutku izbijanja požara bili su na poslovima koje u okviru doma svakodnevno obavljaju. – Reč je o sobi veličine 16-17 metara kvadratnih, a kako je vatra buknula i šta se sve dešavalo, u ovom trenutku zaista ne znamo – rekao je Arbutina.
Odmah pošto je požar primećen, radnici Doma su sa opremom kojom su raspolagali počeli da ga gase.
U rekordno kratkom roku stiglo je i šest vozila sa 15 vatrogasaca novosadske Uprave za vanredne situacije. – Zahvaljujući svemu tome, vatra je brzo lokalizovana i sprečeno je da se proširi na druge prostorije u B paviljonu – nastavlja Arbutina. – Zbog vatre koja se dizala kroz prozor sobe u kojoj je bio S.
T., delimično je oštećena i prostorija iznad nje.
Uviđajem na licu mesta trebalo bi da budu otkriveni uzroci izbijanja požara, ali u sredu nije bilo nikakvog zvaničnog saopštenja.
Pretpostavlja se da je S.
T. sam zapalio vatru, ali to tek treba da se utvrdi.
U veterničkom Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju stalno je zbrinuto oko 500 štićenika s teritorije cele Srbije.
Još dok je požar trajao, dom je posetio i novosadski gradonačelnik Miloš Vučević i ponudio svaku pomoć grada u saniranju njegovih posledica. PREBAČENI U DRUGE PAVILjONE – OKO 150 štićenika B paviljona u sredu po podne je premešteno u druge paviljone veterničkog doma, jer je velika količina dima onemogućila normalno funkcionisanje u njemu – rekao je direktor Zoran Arbutina (na slici). U Domu je uvedeno celodnevno dežurstvo svih radnika koji su sa uznemirenim štićenicima proveli celu proteklu noć.

Ostavi poruku