Ukrajinski pilot Nadežda Savčenko vratila se danas u Kijev posle skoro dve godine povedene u zatvoru u Rusiji, dok su u Moskvu stigla dva ruska vojnika uhapšena u Ukrajini.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko i portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdili su da je avion iz Rostova na Donu, u kojem je bila Savčenkova, sleteo danas na kijevski aerodrom.

Savčenko je odmah pod dolasku na kijevski aerodrom rekla da je spremna da se „ponovo žrtvuje na bojnom polju za Ukrajinu“, preneo je Frans pres.“Veliko hvala svima jer ste se borili za mene.
Da niste digli glas, političari bi ćutali“, rekla je rekla je vidno umorna Savčenkova novinarima po izlasku iz aviona.

Savčenko je oslobođena iz ruskog zatvora u okviru dogovora o razmeni za dva ruska vojnika uhapšena u Ukrajini, Aleksandra Aleksandrova i Jevgenija Jerofejeva.

PUTIN POMILOVAO SAVČENKORuski predsednik Vladimir Putin saopštio je danas na nacionalnoj televiziji da je pomilovao ukrajinskog pilota Nadeždu Savčenko, koja je osuđena u Rusiji na 22 godine zatvora za ubistvo dvoje novinara na istoku Ukrajine.

Putin je izjavio da je odlučio da je pomiluje pošto je to tražila rodbina ubijenih novinara, javlja AP.

Ruska državna televizija je objavila snimke Putinovog susreta sa dve žene koje su predstavljene kao rodbina dvojice ruskih novinara, koji su ubijeni u minobacačkom napadu na istoku Ukrajine u junu 2014. godine.

Savčenko je puštena iz zatvora u zamenu za dvojicu ruskih vojnika koji su osuđeni na zatvorske kazne u Ukrajini.

Ostavi poruku