PRAG – Neuspeh da po ko zna koji put Poslanički dom češkog parlamenta pooštri zakon protiv pušača, zbog kojeg Češka u Evropi ima etiketu raja za pušače i pivopije, izazvao je danas razdor i uzajamne optužbe u koalicionoj vladi premijera Bohuslava Sobotke, a iskreno oduševio predsednika Češke Miloša Zemana koji je okoreli pušač. „Nasmejao sam se pun radosti, zato što sam sebi rekao da ne bih mogao da stavim veto na zakon ako bi prošao jer bih bio u sukobu interesa kao teški pušač“, rekao je češkim medijima predsednik Zeman.
Poslanici su danas nakon četvoročasovne burne i žestoke rasprave na kraju odbili izmene Zakona kojima je Ministarstvo zdravlja htelo da zabrani pušenje u restoranima i barovima, a takođe smanji dostupnost alkoholnih pića.
Iako je cela vladajuća koalicija Češke socijaldemokratske stranke, Alijanse nezadovoljnih građana (ANO) i Hrišćanske demokratske unije – Češke narodne stranke, trebalo da glasa za zabranu pušenja, na kraju je dogovor miniralo 13 poslanika Alijanse i zakon nije prošao jer je za njega od 175 prisutnih glasalo 80 poslanika, 42 bilo protiv i da prođe nedostajalo je svega osam glasova. „Time su pošli na ruku duvanskom lobiju i izdali su interese građana“, optužio je Sobotka koalicionog partnera ANO i lidera te stranke ministra finansija Andreja Babiša.
On je čak najavio da će se hitno sastati vladajuća koaliciji jer nije moguće da vlada izdrži ako jedan njen član već nekoliko puta minira u parlamentu zakone o kojima se dogovori cela vlada. „Već mi je dosta.
Ako se to tako nastavi, mislim da koalicija neće izdržati“, odgovorio je premijeru lider ANO, Babiš.
Miniranje dogovora i odbijanje da glasaju za zakon poslanici ANO pravdaju time da su u prvobitni predlog pre glasanja razni poslanici uneli toliko izmena, između ostalog da se u restorane uvedu pušionice, da je to postao propušački zakon za koji nema smisla glasati.
Restorani u Češkoj mogu tako i dalje da biraju da li će biti pušački ili nepušački, a predsednik Zeman ne veruje da bi zbog propasti antipušačkog zakona mogla da padne vlada. „Znate gradaciju pojma neprijatelj? Prvi stepen neprijatelj, drugi stepen smrtni neprijatelj, treći stepen koalicioni partner“, našalio se povodom sporova u vladi češki predsednik.

Ostavi poruku