Povodom najave hrvatskog ministra spoljnih i evropskih poslova Mira Kovača da bi Hrvatska mogla da odblokira otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU, te da ova zemlja želi sa Srbijom da ima prijateljske odnose, Srpska narodna partija (SNP) ističe da bi, iako evroskeptična partija, mogla da pozdravi ovu nameru Hrvatske, kada bi se ova zemlja, upravo u danima neslavne godišnjice 75 godina od osnivanja zločinačke „Nezavisne Države Hrvatske“, ogradila od ustaštva i priznala genocid koji je počinila nad Srbima u Drugom svetskom ratu.“SNP podseća da je do istinskog pomirenja Francuza i Nemaca došlo tek kada je Nemačka priznala svoju nacističku prošlost i genocid koji je počinila za vreme Drugog svetskog rata.
Isto tako, put u stabilnost i istinsko pomirenje u regionu vodi jedino preko suočavanja Hrvatske sa njenom nacističkom prošlošću i priznavanja genocida koji je ova zemlja počinila nad Srbima za vreme NDH“, saopštila je ta stranka.“Hrvatski zvaničnici, koji se, po sopstvenom priznanju, po mnogo čemu ugledaju na Nemačku, treba da urade isto ono što su Nemački politički lideri uradili posle Drugog svetskog rata, a to je da priznaju ulogu svoje zemlje u Hitlerovim nacističkim zločinima i da se jasno ograde od zverstava koje su ustaše počinile nad Srbima, Jevrejima i Romima na teritoriji tadašnje NDH“, stoji u saopštenju.

SNP navodi da Hrvatska kao najnovija članica EU, umesto „da se stidi tog dela svoje istorije, ona se tim periodom svoje istorije ponosi“.“Pravni naslednik tadašnje NDH, sadašnja Republika Hrvatska, i dalje nastavlja fizičko i pravno nasilje nad svojim građanima srpske nacionalnosti ukidajući im pravo na ćirilično pismo i uskraćujući im osnovna ljudska prava, kao što je to činila masovnim istrebljenjem blizu milion Srba u periodu od 1941. do 1945, kao što je divljački i protivustavno ukidala konstitutivnost Srba 1990. i 1991, kao što je to radila tokom „Bljeska“ i „Oluje“ tokom kojih je počinjeno najveće etničko čišćenje u modernoj Evropi, zbog čega je, od popisa stanovništva 1991. do popisa deceniju kasnije, broj Srba u Hrvatskoj, sa 600.000 smanjen na samo 200.000″, navodi se u saopštenju.

SNP je istakla da zahteva da zvanični Beograd povede više računa o zaštiti prava Srba u Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama regiona u kojima su Srbima ugrožena osnovna ljudska prava.

Ostavi poruku