Naslovna Svijet SAD zadržavaju sankcije Rusiji, isto očekuju i od EU

SAD zadržavaju sankcije Rusiji, isto očekuju i od EU

0

VAŠINGTON – Vašington neće ukinuti ekonomske sankcije uvedene Moskvi zbog podrške separatistima na istoku Ukrajine i aneksije Krima, a isto očekuje i od EU, izjavio je danas koordinator Stejt departmenta za sankcionu politiku Danijel Frid.

On je rekao da su sankcije dale rezultate u suzbijanju ruske podrške pobunjenicima u Ukrajini i primorale Moskvu da uđe u mirovni proces sa Kijevom uz posredovanje Zapada.

Frid je dodao da su sankcije takođe sprečile da „stvari postanu mnogo gore“ i da oni koji misle da situacija u Ukrajini više ne može da se pogorša nemaju predstavu o stanju na terenu.

U dvogodišnjim borbama između ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku Ukrajine poginulo je vše do 9.300 ljudi, a pobunjenici su preuzeli kontrolu nad velikim delom teritorije istočne Ukrajine.

SAD i EU blokirale su transakcije sa najvećim ruskim kompanijama i uvele zabranu ulaska najvišim ruskim zvaničnicima na njihove teritorije.

Sporazum o prekidu vatre potpisan februara prošle godine u Minsku doprineo je smanjenju nasilja, ali ga obe strane u sukobu i dalje redovno krše.

Frid je izrazio nadu da će pritisak na Rusiju omogućiti ukrajinskoj Vladi da sprovede preko potrebne reforme i približi se Zapadu.

Sankcije koje je EU uvela Moskvi ističu na leto, a evropski lideri sastaće se krajem juna da bi doneli odluku o njihovom eventualnom produženju, modifikaciji ili ukidanju, ali Frid očekuje da će one biti produžene.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version