Belgijska policija sukobila se danas sa demonstrantima koji su se okupili na ulicama Brisela u znak protesta zbog socijalne i ekonomske politike vlade.

Policajci su koristili vodene topove kako bi rasterala demonstrante.
U sukobima je povređen najmanje jedan policajac i nekoliko demonstranata.

Više od 50.000 ljudi izašlo je na ulice belgijske prestonice zbog socijalnih i ekonomskih reformi, a sindikati navode da će nove mere uticati na blagostanje zemlje.

Nekolicina demonstranata počela je da gađa policiju kamenicama, a sukobi su najpre izbili među okupljenima.

Vodeći sindikati, pod sloganom „Čaša se prepunila“, pridružili su se protestu.
Demonstranti i sindikati protive se novim merama vlade desnog centra koje predviđaju veću fleksibilnost radnika, produženje radnog staža i manje plate.

Politika vlade premijera Šarla Mišela koštala je u prethodne dve godine prosečnu belgijsku porodicu oko 100 evra, dok su obećanja o novim radnim mestima ostala neispunjena, navode sindikati.

Demonstranti su zahtevali od vlade da se više angažuje u borbi protiv utaje poreza.Water cannons & arrests at #labor reform #protest in #Brussels – LIVE https://t.co/BweHRQr9Lo pic.twitter.com/ThCvGAiOke— RT (@RT_com) May 24, 2016Thousands take to streets of #Brussels in protest over labor reforms and austerity #manif24mai (video: @mstaessen) pic.twitter.com/ZRirojFpnv— Eliza Mackintosh (@elizamackintosh) May 24, 2016

Ostavi poruku