Plan laboratorije Bajer da preuzme američki Monsanto, giganta u proizvodnji pesticida, đubriva i genetski modifikovanih kultura, i pre sklapanja sporazuma izazvao je uzbunu u Nemačkoj, gde je javno mnjenje izrazito protiv genetski modifikovanih organizama.

Strahuje se najviše od toga da će Bajer na taj način uvede genetski modifikovane kulture u Evropu, gde se one jako malo gaje, kao i da bi se mogao promeniti stav nemačke vlade o Monsantovom pesticidu Raundap, za koji se sumnja da je kancerogen zbog čega se u EU raspravlja o njegovoj eventualnoj zabrani.

Bajer je spreman da izdvoji čak 62 milijarde dolara, odnosno 55 milijardi evra za preuzimanje Monsanta, što bi bilo najveće preuzimanje strane grupe od tog nemačkog preduzeća, ali se Nemci tome ne raduju jer je Monsanto u toj zemlji omražen kao proizvođač genetski modifikovanih proizvoda i herbicida „Raundap“.“Monsanto nigde nije nepopularniji nego u Nemačkoj“, rekla je za AFP Ana Isakovič, aktivistkinja iz lobističke grupe Sam of as (Sum of Us) koja je upravo pokrenula peticiju protiv približavanja Monsanta i Bajera.“Najveći strah je da Bajer pokušava da kupi Monsanto kako bi preplavio evropsko tržište genetski modifikovanim proizvodima“, navela je ona.

U aprilu je istraživanje koje je objavilo Ministarstvo životne sredine pokazalo da 76 odsto Nemaca smatra da je zabrana genetski modifikovanih proizvoda važna, a ovakav stav javnog mnjenja ponukao je i manjinske partnere u vladi Angele Merkel, Socijaldemokratsku partiju SPD, da se javno usprotivi najavljenom spajanju.

Odbojnost prema genetski modifikovanim organizmima je tolika da je drugi nemački gigant u sektoru agrohemije BASF svoje istraživanje GMO izmestio iz Nemačke u Sjedinjene Američke Države i u potpunosti prekinuo da razvija seme za Evropu.

Nekadašnja ministarka poljoprivrede i članica opozicionih Zelenih Renate Kinast (Kuenast) upozorila je da postoji opasnost od promene odluka političara po pitanju osporavanog herbicida glifosata.

U Nemačkoj SPD se zalaže da se vlada zvanično uzdrži od glasanja, a mnogi lanci prodaje baštenske opreme su izbacili ovu supstancu za koju se sumnja da je kancerogena.
Strah Kinastove je da bi u slučaju preuzimanja kojim bi Raundap postao nemački proizvod, socijaldemokrate mogle da promene stav i podlegnu uticaju Bajera.

Bajer je navikao da bude na meti kritika, pre svega zbog proizvodnje pesticida neonikotinoida za koje se smatra da ubijaju pčele, zbog lega je trenutno na snazi i moratorijum u EU.
Bajer osporava taj moratorijum pred pravosuđem, a istovremeno finansira i centar „za zdravlje pčela“ koji ima i naloge a društvenim mrežama Tviter i Fejsbuk.“Mislimo da možemo da se nosimo s pitanjem reputacije Monsanta.
Znamo da time moramo veoma odlučno da se bavimo“, naveo je u odgovoru za AFP novi direktor Bajera Verner Bauman.

Najavljeno spajanje američkog i nemačkog giganta podstiče i zabrinutost zbog moguće kontrole nad svetskom poljoprivredom, budući da je sve veća koncentracija u sektoru agrohemije, na šta upozorava Grinpis.

Ta organizacija tvrdi da će novo preduzeće nastalo spajanjem Bajera i Monsanto „odlučivati o tome šta će se naći na stolu potrošača“, jer će „poljoprivrednicima moći da nametne šta će sejati i kako uzgajati“, sa ponudama tipa sve u jednom, u koje je uključeno i seme i hemijski proizvodi koji se koriste.

Ostavi poruku