Predsednik Evrogrupe Jerun Dajselblum isključio je danas mogućnost nastavka sprovođenja plana pomoći Grčkoj bez saglasnosti Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), neposredno pred sastanak ministara finansija Evrozone u Briselu. „Cilj današnjeg sastanka jeste sporazum sa MMF-om, i plan pomoći neće biti nastavljen bez njegove saglasnosti“, odgovorio je Dajselblum na pitanje novinara o budućnosti programa pomoći Grčkoj i dodao da će glavna tema sastanka biti ublažavanje grčkog duga.
MMF je juče saopštio da ublažavanje grčkog duga treba da bude bezuslovno, jer on iznosi oko 180 odsto grčkog BDP-a i najviši je među zemljama evrozone.
Nemačka, najvažniji poverilac Grčke, zahteva da u Grčkoj budu sprovedene mere štednje pre nego što se pristupi olakšavanju duga.
Skupština Grčke je u nedelju uveče izglasala još jedan omnibus-zakon od 700 stranica kojim se uvodi niz mera, među kojima i mehanizam automatske korekcije budžeta, a u slučaju deficita, dodatne mere za ubrzavanje privatizacije, povećavaju porezi.
Te mere su donete na zahtev poverilaca da bi odobrili isplatu nove tranše pomoći Grčkoj posle nekoliko meseci blokade isplata.

Ostavi poruku