BRISEL – Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač izjavio je danas u Briselu da „ima utisak“ da su članice Evropske unije blizu rešenja za otvaranje do kraja juna poglavlja 23 u pregovorima o članstvu sa Srbijom, za koje Hrvatska zasad nije dala zeleno svetlo.

Kovač je u pauzi ministarskog zasedanja EU naglasio da „Hrvatska deluje vrlo pozitivno, mi trenutno pomažemo i tražimo zajedno s Evropskom komisijom i holandskim predsedništvom EU rešenje kako bismo nastavili proces pregovora u slučaju Srbije“.

Hrvatska, rekao je on, traži da se kao merila za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom, od Beograda postave puna saradnju s Haškim sudom, ukidanje zakona o nadležnosti Srbije za procesuiranje ratnih zločina na prostoru cele bivše Jugoslavije, i obezbeđenje prava hrvatskoj manjini u Srbiji.“Lično sam optimista i mislim da ćemo naći to rešenje, Hrvatska je vrlo pozitivna i deluje konstruktivno“, izjavio je Kovač.

On je istakao da se u Zagrebu očekuje da nova vlada Srbije bude proevropski orjentisana i da „uspostavimo partnerske, dugoročno prijateljske odnose“.“A u tom cilju“, naglasio je hrvatski ministar, „moramo rešiti pitanje nasleđa rata, i moramo razgovarati o tome da postoje neke dobre stvari u odnosima između Hrvatske i Srbije“.“Recimo ekonomski odnosi se dobro razvijaju, odnosi u civilnom društvu se dobro razvijaju.
Ove neke političke stvari ćemo rešiti dijalogom“, ocenio je Kovač.

Hrvatski ministar je dodao da se dogovorio sa svojim srpskim kolegom Ivicom Dačićem da poseti Srbiju, ako, kako je rekao, taj poziv bude i dalje otvoren nakon formiranja nove vlade u Beogradu.

On je naveo da je dobre razgovore imao nedavno i sa ministarkom za evropske integracije Srbije, Jadrankom Joksimović.

Govoreći o otvaranju poglavlja u pregovorima EU-Srbija, šef hrvatske diplomatije je naveo da Hrvatska „ne blokira Srbiju, nego traži poštovanje merila“.

Kako je rekao, „Hrvatska deluje vrlo pozitivno, mi trenutno pomažemo i tražimo zajedno s Evropskom komisijom i holandskim predsedništvom EU rešenje, kako bismo nastavili proces pregovora u slučaju Srbije“.

On je rekao da se „ne seća“ da je iko spominjao blokadu kada je Srbija čekala skoro dve godine od formalnog otvaranja pregovora do otvaranja prvih poglavlja.“Međutim, sada kada nema još nikakvih odluka o poglavlju 23, Hrvatska se u nekim medijma u Srbiji svaki dan proziva“, primetio je Kovač.“Nema potrebe za tim“, rekao je on, dodavši da je „Hrvatska je najbolji prijatelj svim zemljama Jugoistočne Europe jer ih najbolje poznaje, i ima najveći interes da se te zemlje približe članstvu u EU-u, jasno kada ispune merila“.

Na pitanje novinara ima li Hrvatska i jednu zemlju – saveznicu u EU, koja podržava njen stav o poglavlju 23 u pregovorima sa Srbijom, Kovač je rekao da su svih 27 članica EU-a saveznice Hrvatske.“EU ima 28 članica i Hrvatska je jedna od njih, dakle mi imamo 27 zemalja saveznica.
Sve zemlje EU su hrvatske saveznice“, zaključio je šef hrvatske diplomatije.

Ostavi poruku