Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poverio je danas mandat za sastav nove vlade predsedniku Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću.

Nikolić je danas imao konsultacije o formiranju nove vlade sa predstavnicima 11 stranka i koalicija koje imaju poslanike u Skupštini Srbije, a u četvrtak sa liderom naprednjaka čija je lista na vanrednim izborima 24. aprila osvojila 131 od 250 mesta u parlamentu.

Poslednji rok za konstituisanje Skupštine Srbije je 4. jun, kada počinje da teče rok od tri meseca za formiranje nove vlade.

SASTANAK RADIKALA I NIKOLIĆA TRAJAO SVEGA 30 SEKUNDIPredstavnici Srpske radikalne stranke zadržali su se danas svega 30-ak sekundi na konsultacijama kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Kako je za „Novosti“ rekao funkcioner SRS Nemanja Šarović, predsednik Nikolić je napustio sastanak u trenutku kada je on iznosio razloge zbog kojih treba da da ostavku na tu funkciju. Šarović je rekao novinarima da je delegacija radikala prenela Nikoliću da SRS nema nameru da ulazi u vladu Aleksandra Vučića. Šarović je zajedno sa Natašom Jovanović činio delegaciju SRS.

Predsednik Nikolić prima danas predstavnike izbornih lista koje su na parlamentarnim izborima 24. aprila ušle u Skupštinu Srbije.

DAČIĆ: SARADNjA SA SNS-OM ZBOG DRŽAVNIH INTERESAPredsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas da će se odazvati eventualnom pozivu lidera naprednjaka Aleksandra Vučića, jer smatra da je u najboljem interesu da se saradnja SPS sa Srpskom naprednom strankom (SNS) nastavi.

Nakon konsultacija koalicije SPS-JS sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem o formiranju nove Vlade, Dačić je novinarima rekao da ne želi saradnju sa SNS-om zbog ministarskih fotelja i funkcija, već zbog državanih interesa.

Predsednik SPS-a naveo je da zamera ljudima iz stranke kao i Branku Ružiću jer su se pitanjima saradnje sa SNS-om bavili u medijima, a ne u stranci.

On je naveo da SPS i JS neće menjati principe – borbu za demokratsku i modernu Srbiju koja vodi računa o nacionalnim interesima.

Dačić je kazao da je SPS spreman da da svoj doprinos jer se akcenat mora staviti na pitanje razvoja kojeg nema bez političke stabilnosti.

Na konsultacijama s Nikolićem, pored Dačića, bio je i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković.

Koalicija SPS-JS u Skupštini Srbije ima 29 poslaničkih mesta.

PAJTIĆ (DS): NE PADA NAM PAMET DA BUDEMO U VLASTI SA VUČIĆEMPredsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić izjavio je danas da je obavestio predsednika Srbije Tomislava Nikolića da mu ne pada na pamet da bude u vlasti sa režimom Aleksandra Vučića koji je unazadio i osiromašio Srbiju.

Pajtić je novinarima preneo da je na konsultacijama o formiranju nove vlade rekao Nikoliću da snosi deo odgovornosti za izbornu krađu na vanrednim parlamentarnim izborima, za dešavanja na Radio-televiziji Vojvodine i u beogradskom naselju Savamala.

Kako je naveo, Nikolić nosi deo odgovornosti jer je važno da predsednik Srbije izrazi svoj stav o događajima kojima se urušava pravni sistem Srbije.

Pajtić je rekao da će DS kao prvu stvar koju će preduzeti u skupštini, insistirati na formiranju anketnog odbora zbog izbornih neregularnosti i da će zbog tih dešavanja biti podnete i krivične prijave.

On naveo da ga je Nikolić pitao da li DS ima dokaze o izbornoj krađi i da je on rekao da se izborna krađa ogleda u neregularnim zapisnicima, neodogovarajućem broju glasačkih listića, tzv. bugarskom vozu i glasanju na Kosovu i Metohiji.

Na konsultacije posle DS došla je delegacija Pokreta Dosta je bilo, koju čine predsednik Pokreta Saša Radulović, potpredsednici Dušan Pavlović, Aleksandar Stevanović i Jasmina Nikolić.
Pokret u parlamentu ima 13 poslanika.

PASTOR: NAČELNA ODLUKA SVM-A O SARADNjI SA SNS-OMPredsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je danas da predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na konsultacijama o novoj vladi nije rekao ništa novo i epohalno, već da ga je obavestio o načelnoj odluci SVM-a da želi saradnju sa Srpskom naprednom strankom (SNS).“Obavestio sam predsednika da i dalje ostaje načelna odluka SVM doneta po raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora da ta stranka želi saradnju sa SNS-om.
Za to su se stvorile pretpostavke koje sada treba konkretizovati“, rekao je Pastor novinarima nakon konsultacija.

Pastor je naveo da se dva puta čuo sa liderom naprednjaka Aleksandrom Vučićem, ali da su konkretniji razgovori o vlasti na lokalnom novu i na nivou Vojvodine u poodmakloj fazi.

On je rekao da će pokrajinska skupština biti konstituisana 2. juna i da 15 dana nakon toga treba da bude formirana i vojvođanska vlada .

Posle sastanka sa Pastorom, na konsultacije sa Nikolićem došao je predsednik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić.
Ta manjinska stranka u parlamentu imaće dva poslanika.

RADULOVIĆ: SNS IMA TANKU SKUPŠTINSKI VEĆINUPredsednik Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je danas da je na konsultacijama o formiranju nove vlade sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem razgovarao o dešavanjima u izbornoj noći i načinima da se spreče neregularnosti od 24. aprila, ekonomskoj situaciji u zemlji, stanju u medijima i događajima u beogradskom naselju Savamala.

Radulović je posle konsultacija novinarima ispred zgrade Predsedništva kazao da je Pokret Dosta je bilo najjača opoziciona stranka u novom skupštinskom sazivu, kao i da je predsedniku Nikoliću rekao da Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića ima tanku skupštinsku većinu.“Govorili smo i o situaciji u medijima, gde premijer kontroliše veliki broj medija koji se koriste za blaćenje političkih protivnika.
Predsednik je rekao da postoje problemi sa medijima, ali je bio i jako pažljiv u iznošenju stavova“, kazao je Radulović.

Govoreći o slučaju Savamala, Radulović je kazao da je tokom razgovora sa Nikolićem ocenio da rušenje objekata u tom naselju nema veze sa politikom već da je to pitanje pravne države.“Predsednik je u vezi sa dešavanjima u Savamali rekao kako on misli da to u Beogradu neće proći“, rekao je Radulović.

On nije želeo da odgovara na pitanja novinara Informera i Studija B, navodeći da takva pitanja treba da mu postavi sam premijer Vučić umesto njegovog „propagandnog tima“.

Na konsultacije posle Pokreta Dosta je bilo, došli su predstavnici koalicije Socijaldemokratske stranke, Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine Marko Đurišić, Čedomir Jovanović i Đorđe Stojšić.
Ta koalicija u Skupštini Srbije ima 13 poslanika.ĐURIŠIĆ: SDS NEĆE U VUČIĆEVU VLADUFunkcioner Socijaldemokratske stranke (SDS) Marko Đurišić izjavio je danas da ta partija sasvim sigurno neće biti deo Vlade Aleksandra Vučića, jer nemaju nikakva uverenja da ta Vlada može da promeni politiku i odgovori na probleme sa kojima se Srbija suočava.Đurišić je novinarima, nakon konsultacija sa predsednikom Srbije o dodeli mandata za sastav nove Vlade Srbije, rekao da će SDS u parlamentu raditi konstruktivno i dati svoj doprinos da se neki od problema u Srbiji reše – stanje u ekonomiji, regionalni odnosi, Ustavne promene i sve ono što čeka novu Vladu.

On je naveo da ih je predsednik Srbije Tomislav Nikolić obavestio da će na kraju dana mandat dati Vučiću (predsedniku Srpske napredne stranke) jer ima neophodnu većinu, s obzirom na izborne rezultate.

Upitan zašto predsednik SDS Boris Tadić nije došao, Đurišić je rekao da je to stranački dogovor.

Predstavnici Lige socijaldemokrata vojvodine, Liberalno demokratske partije i Socijaldemokratske stranke, Đorđe Stojšić, Čedomir Jovanović i Marko Đurišić zajedno su bili na konsultacijama kod predsednika Srbije.
Ta lista osvojila je 13 poslaničkih mandata.

STOJŠIĆ: LSV NEĆE U REPUBLIČKU VLAST, NAJVEROVATNIJE NI U POKRAJINSKUFunkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Đorđe Stojšić izjavio je danas da ta stranka sigurno neće biti deo vlasti na republičkom nivou, „a kako sada stvari stoje ni na pokrajinskom“.“Što se tiče pokrajine, Srpska napredna stranka (SNS) ima većinu da sama formira pokrajinsku vladu i za sada nikakvi razgovori nisu vođeni“, rekao je Stojšić novinarima posle konsultacija sa predsednikom Srbije o dodeli mandata za sastav nove Vlade.

On je dodao da to ko će biti deo vlasti zavisi isključivo od naprednjaka, „koga oni žele da vide u toj većini“.

Predstavnici LSV-a, Liberalno demokratske partije i Socijaldemokratske stranke, Stojšić, Čedomir Jovanović i Marko Đurišić zajedno su bili na konsultacijama kod predsednika Srbije.
Ta lista osvojila je 13 poslaničkih mandata.ĐURIŠIĆ: SDS NEĆE U VUČIĆEVU VLADUFunkcioner Socijaldemokratske stranke (SDS) Marko Đurišić izjavio je danas da ta partija sasvim sigurno neće biti deo Vlade Aleksandra Vučića, jer nemaju nikakva uverenja da ta Vlada može da promeni politiku i odgovori na probleme sa kojima se Srbija suočava.Đurišić je novinarima, nakon konsultacija sa predsednikom Srbije o dodeli mandata za sastav nove Vlade Srbije, rekao da će SDS u parlamentu raditi konstruktivno i dati svoj doprinos da se neki od problema u Srbiji reše – stanje u ekonomiji, regionalni odnosi, Ustavne promene i sve ono što čeka novu Vladu.

On je naveo da ih je predsednik Srbije Tomislav Nikolić obavestio da će na kraju dana mandat dati Vučiću (predsedniku Srpske napredne stranke) jer ima neophodnu većinu, s obzirom na izborne rezultate.

Upitan zašto predsednik SDS Boris Tadić nije došao, Đurišić je rekao da je to stranački dogovor.

Predstavnici Lige socijaldemokrata vojvodine, Liberalno demokratske partije i Socijaldemokratske stranke, Đorđe Stojšić, Čedomir Jovanović i Marko Đurišić zajedno su bili na konsultacijama kod predsednika Srbije.
Ta lista osvojila je 13 poslaničkih mandata.

UGLjANIN: NISAM DOBIO POZIV U VLADU, ALI GA NE BIH NI PRIHVATIOPredsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je danas da je sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem imao „prijatan i dobar razgovor“ i najavio da će ta stranka zastupati bošnjačke interese u parlamentu.“Nećemo biti ni pozicija ni opozicija.
Podržaćemo ono što je dobro za Bošnjake a ono što nije kritikovaćemo“, rekao je Ugljanin novinarima nakon konsultacija sa Nikolićem o dodeli mandata za sastav nove Vlade.

On je kazao da je obavestio predsednika da nije pozvan da učestvuje u Vladi koju bi predvodio Aleksandar Vučić, ali da takav poziv ne bi ni mogao da prihvati jer ni Vučić ni Dačić prošli put „nisu ispunili koalicioni sporazum“.

Posle sastanka sa SDA, počeo je sastanak predsednika Srbije sa Partijom za demokratsko delovanje koju predstavljaju Riza Haljimi i Ardita Sinani.
PDD će u parlamentu imati jednog poslanika.

ZUKORLIĆ: PRINCIPIJELNA SPREMNOST ZA UČEŠĆE U PARLAMENTARNOJ VEĆINIPredsednik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka (BDZS) Muamer Zukorlić izjavio je danas da je ta stranka u principu spremna da bude deo parlamentarne većine, ali da ostaje da se utvrdi odgovornost u vlasti.

Posle konsultacija s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem o formiranju nove vlade, Zukorlić je novinarima rekao da BDZS može biti deo većine čime bi se otvorila nova stranica u odnosima Srba i Bošnjaka, kao i odnosa države prema Bošnjacima.“Spremni smo da sudelujemo u izvršnoj vlasti u tom pogledu ali tako da se mladim i stručnim kadrovima obezbedi da zauzmu pozicije u ministarstvima i stručnim službama a sve u cilju vraćanja poverenja između Srba i Bošnjaka“, rekao je Zukorlić.

Upitan da li bi ušao u vladu u koju bi bili predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanin i predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić, Zukorlić je kazao da nema apsolutne nikakve uslove niti ograničenja kada je reč o personalnom sastavu vlade, već da ga zanima sporazum s najvećom parlamentarnom strankom i preciziranje odgovornosti u vlasti.

Zukorlić je dodao da je pre nekoliko dana imao već inicijalne razgovore sa Vučićem, dodavši da je svestan političke težine BDZS i da ne želi mimo nje da utiče na globalnu politiku Vlade Srbije.

On je rekao da će u slučaju da bude nateran da bude u opoziciji da jako dobro znati kako će se ponašati, ali da preferira učešće u većini.

Posle Zukorlića, na konsultacije kod Nikolića došli su predsednik i potpredsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin i Enis Imamović.
SDA Sandžaka imaće dva poslanika u parlamentu.

HALjIMI: PROMENITI STAV PREMA ALBANCIMA U TRI OPŠTINE NA JUGU SRBIJEPredsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Haljimi izjavio je danas da je njegov osnovni zahtev na konsultacijama sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem bio da se promeni stav prema Albancima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

On je posle konsultacija novinarima rekao da je sa predsednikom razgovarao i o tome kako da Albanci budu deo parlamentarne većine, budući da to nikada nisu bili, o ekstremnoj ekonomskoj nerazvijenosti, nezaposlenosti i problemima u obrazovanju.“Za to, nažalost, do sada nikada nije bilo šanse.
Nije bilo interesovanja stranaka koje su do sada formirale parlamentarnu većinu.
Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu kao vladin organ postoji i mi se slažemo sa tim da taj organ vodi ministar koji ima moć, ali treba da se uključi i lokalno stanovništvo“, rekao je Haljimi.

On je rekao da je osnovni zahtev PDD-a da Vlada Srbije promeni stav prema Albancima u te tri opštine.

Posle sastanka sa Haljimijem, na konsultacije su došli predstavnici Zelene stranke koja će imati jednog poslanika u Skupštini Srbije.

Ostavi poruku